Némi sör vagy bor segít megélni a 90-et.

Na tessék, kiderült a titok: a mérsékelt (!) alkoholfogyasztás hozzásegít a hosszú élethez. Sőt, még többet teszünk azért, hogy elfújjuk a 90 gyertyát, ha iszunk, mintha mozognánk.

A 90+-osok körében, a Kaliforniai Egyetemen végzett kutatások meglepő eredményt hoztak. Dr. Claudia Kawas neurológia professzor vezetésével kb. 1600 olyan személyt vizsgáltak, akiknek kora 90 és 99 év között mozgott. Azok a résztvevők, akik kb. 2 pohár sört vagy bort fogyasztottak naponta, 18 %-kal növelték az esélyeiket a hosszabb életre, mint azok, aki nem.

Maguk a kutatók is elismerik, hogy nem tudják a magyarázatot, mégis úgy tűnik, a mérsékelt alkoholfogyasztás hozzásegít a hosszabb élethez.

A még 2003-ban kezdődött vizsgálatok eredményeit elemezve meglepetést okozott az is, amikor kiderült, hogy azok az emberek, akik a 70-es éveikben némileg testesebbek voltak (de nem elhízottak), szintén hosszabb életre számíthattak, mint a sovány vagy normál testalkatú társaik. Úgy tűnik, hogy fiatalon előny a karcsúság, később viszont éppen a fordítottja igaz.

További érdekesség, hogy az elfoglalt-nyüzsgő emberek is hosszabb életre számíthatnak.

Azok a résztvevők, akik legalább napi 2 órát töltöttek a hobbijukkal, 21%-kal kisebb eséllyel haláloztak el idő előtt, de a 15-45 perces napi fizikai aktivitás is csökkentette a hamarabbi halál esélyét 11%-kal.

Forrás: www.housebeautiful.com