Féltett emlékek.

Esküvői virágcsokor, egy szál vörös rózsa az első randevún, gyönyörű kis virág a gyerekektől: többet jelentenek szirmok és levelek összességénél. Természetes, hogy szeretnénk megőrizni őket, lehetőleg az idők végezetéig.

Az alábbiakban bemutatunk pár módszert a virágok tartósításához. A végeredmény nagyban függ attól, hogy milyen a kiinduló állapotunk: bimbós a virág, vagy már lehullottak a szirmok, barnulni kezdtek, vagy még frissek?

Lássuk, miként tartósíthatjuk a virágokat!

1. Glicerin

Glicerin segítségével elérhetjük, hogy a virág ne száradjon ki, hanem szép és üde maradjon. A glicerin ugyanis a víz helyére jut be a növényben, és így megakadályozza, hogy az kiszáradjon. A szár, a levelek, a virágok megtartják a textúrájukat és nem ráncosodnak, inkább gumiszerű, rugalmas állagot vesznek fel. A módszer hátránya, hogy a glicerin nem olcsó, ráadásul a szín kifakul az idővel. Ezért sokan ételszínezéket is adnak a glicerinhez.

2. Fagyasztva szárítás

A fagyasztva szárítás egy kicsit bonyolult és nem is éppen olcsó eljárás, de nagyon szép eredményt ad. Magát a szárítást egy külön cég végzi, tehát nem otthon kell próbálkozni, hanem az interneten kell utánuk kutakodni. Az eljárás során kivonják a szirmokból a nedvességet. Végeredményként bájos, ragyogó, örökvirágot kapunk, ami ráadásként az illatát is megtartja.

3. Levegőn szárítás

A levegőn szárítás a legegyszerűbb és legelterjedtebb virágtartósítási forma. Ehhez először is szedjük le a száron lévő leveleket, így gyorsabban tudnak a virágok száradni. Lehetőleg fogjunk össze pár szálat, kössük kis csokorba őket egy gumival. Lógassuk fel a csokrot fejjel lefelé egy jól szellőző helységben, kerülve az erős napfényt. Egy héttől akár néhány hónapig is tarthat a szárítás, a növénytől függően. Vigyázzunk, az így kapott virágok igen törékenyek.

4. Préselés

Ki ne próbált volna gyerekkorában leveleket, virágokat préselni? A hagyományos módszer jól ismert: néhány hétig papírok közé kell tenni a virágot, a tetejét pedig könyvekkel, nehezékek segítségével nyomjuk le. A préselt virág kecses, szépséges, bár kétségkívül lapos, de jól felhasználható például képek készítéséhez.

Létezik már mikrohullámú virágpréselő készülék is, ami gyors és szép eredményt ad.

5. Homok

Bármilyen módszer, ami kiveszi a virágból a nedvességet, ígéretes lehet. Így például a homok is használható! Az alábbi felvételen láthatjuk, hogy a homokba tett virágfej milyen szépen mutat a szárítás után.

6. Szilikon gél

A szilikon géllel történő szárítás nem éppen olcsó, viszont a gél többször használható. Az eljárás hasonlatos a homokkal történő szárításhoz, csak itt a gél segít a virágban lévő nedvességet megkötni. A kivonást légmentes záródó dobozban végezzük.

Forrás: dengarden.com