Soha nem volt még ekkora a hazai street food választék! A food truck-ok nemcsak megszaporodtak, (már több, mint 100 cirkál belőlük országszerte) hanem néhány igazi ínyencségeket kínál az utca népének.

Nem csoda, hogy mesterszakácsokat ejt rabul a műfaj, hiszen az újhullámos street food minőségi, ízletes, gyors, és annyira változatos, hogy már kategorizálni is lehet. A legfőbb irányzatokról Vad-Horváth Zoltán, a hazai Street Food Egyesület vezetője számolt be.

Klasszikus gyorskaja: hamburger, hot-dog

A street food-őrület hajnalán ezek az ételek merítették ki a gyorskaja fogalmát. A “vízparti büfé” műfaj nem tűnt el, viszont alaposan átalakult: a fogások minőségi alapanyagokból, válogatott (legtöbbször magyar) termelőktől érkeznek. A legtöbb városban már nemcsak egy burgerező, hot-dogos van és választani sem csak a sima és a sajtos, vagy a majonézes és a ketchupos közül lehet.

Utcára került nemzeti ételek

Olasz gnocchit, szerb pljeskavicát és mexikói burritót is kínálnak már street food gyanánt a magyar furgonok, sőt a Babuska nevű kocsinál orosz nemzeti ételek közül válogathatunk. Ha egy nap alatt szeretnénk végigenni Európát, a sort érdemes a belga wafel mestereinél, a Lekker! nevű food truck-nál zárni.

Az elcsábult mesterszakácsok

Egyre több az olyan autó, amit a kínálata alapján egyetlen kategóriába sem sorolhatunk. Nincs fő termékük, mégis imádja őket a közönség. Ők az úgynevezett guruló séfek, akik szinte ugyanazt művelik egy apró büfékocsiban, mint az éttermek csúcstechnológiás konyháiban, az ételekre mégsem kell órákig várni: az utcán elfogyasztva is ugyanolyan finomak, mint fehér abrosz mellett ülve.

Gyorsan és édesen!

Egyedi street food irányzatot képviselnek a desszertes, édességes truck-ok, a mozgó fagylaltozók, palacsintázók, vattacukros kocsik. Ezt a műfajt a gyerekek, családok kedvelik a leginkább, ezért évről-évre többen alakítanak ki erre a célra is furgonokat.

Medvekarom és füstölt hús

A street food műfajában külön kategóriát alkotnak az ún. “smoker”-ek, akik minimum 12, de akár 20 órán át is kitartóan füstölik a különböző húsokat. Miután elkészülnek, egy különleges, medvekaromként emlegetett kesztyűvel tépik cafatokra a húsokat, hogy szendvicsekben, salátákban tálalják saját maguk főzte BBQ szószokkal.

Ázsia varázsa

Külföldön már hódít, ezért számíthatunk rá, hogy hamarosan nálunk is megjelennek az ázsiai ételeket kínáló büfékocsik. Erre ösztönözte a szakmát az ország első Food Truck Rally-ja is, ahol a résztvevő furgonoknak öt meghatározott ázsiai fűszerből kellett választaniuk, és ebből alkalmi fogást kreálniuk a rendezvényre.