Sötét és hideg.

Az Északi-sarktól 800 km-re, az Ellesmere-sziget északkeleti csücskén fekszik Alert, a legészakibb település a világon. A Kanadához tartozó területről 540 km-t kell autózni dél felé, hogy elérjük az első grönlandi lakott helyet, a legközelebbi kanadai település pedig 2000 km-re található.

Alertet négy hónapon keresztül totális sötétség borítja.

Újabb négy hónap úgy telik, hogy a nap nem hagyja el az égboltot, de csak 30 fokos szögben emelkedik a horizont fölé délben. Egész évben a fagy és a jég az úr, mindent hó borít mintegy 10 hónapon át. Nyaranta is alig néhány fokkal van melegebb a fagypontnál.

Sign Post

Ambassador Jacobson in Alert, Nunavut

A világvégi helyen mégis mindig találunk egy tucatnyi embert, igaz, ők nem itt élnek, csupán egy ideig itt dolgoznak. A jeges kiválasztottak, akik között a fegyveres erők alkalmazottjai is megtalálhatók, tudományos munkát végeznek, valamint az időjárással és a légkörrel kapcsolatos megfigyeléseket folytatnak.

Canadian Rangers Training Camp in Alert, Nunavut

Snow Transport in Alert, Nunavut

Először 1875-76 telén érte el ember ezt a területet.

Az időjárási megfigyelőállomást 1950-ben létesítették, a katonai részleg 8 évvel később érkezett. A hidegháború időszakában stratégiailag fontos pont volt ez a terület, mivel az egyetlen volt Észak-Amerikában, amely közelebb esett a Szovjetunió északnyugati részéhez. Furcsának tűnhet, de ez a kanadai település közelebb van Moszkvához, mint Ottawa-hoz. Ez tette lehetővé, hogy hírszerzőállomás működjön a támaszpontot. Fénykorában a településnek 215 ideiglenes lakosa volt, manapság kb. 74 fő tartózkodik itt, nyaranta pedig akár a százat is meghaladhatja a létszámuk.

20130330-DSC01597

20130330-DSC01596

20130318-DSC01455

20130329-DSC01526

Danish Sled Dogs in Alert, Nunavut

A katonák főként önkéntes alapon érkeznek, 6 hónapot szolgálnak itt.

Mindenféle szolgáltatást megtalálunk itt, a bowling pályától a moziig. Helikopterrel érkezik az ellátmány, heti rendszerességgel jönnek a gépek. A legfontosabb az, hogy az itt dolgozók be tudjanak illeszkedni a közösségbe és folyamatosan elfoglalják magukat, mert csak így lehet kibírni hónapokat ezen a világvégi, fagyos és sötét helyen.

Some Valley

JL-CFSAlert-Memorial-01web

Forrás: www.amusingplanet.com