Kitűnő vadász.

Aki még életében nem látott élőben hermelint, valószínűleg az is tudja, hogy miként fest: jellegzetes, fehérbundás ragadozó. A hölgymenyétnek is nevezett állat teste igen karcsú, nyúlánk. A hímek akár kétszer akkorák is lehetnek, mint a nőstények.

Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában is megtaláljuk a mérsékelt övi erdőkben. Hazánkban ritka, védett, eszmei értéke 50 000 Ft. Általában a nedves élőhelyeket kedveli. Leginkább a nyílt területek, így a mezők, rétek, folyó- és tópartok lakója. Előfordul szántóföldeken is, ahol mindig sok rágcsálóra számíthat.

Ragadozó állat, kisebb rágcsálókat, madarakat fogyaszt, de rovarokat, lárvákat is ehet. Gyors és ügyes vadász, ezért nála nagyobb állatokat is levadászhat.

Földi lyukakban, vakond- és hörcsögtanyákon, sziklahasadékokban, falrepedésekben, kőrakások alatt, fák odvában, lakatlan épületekben és hasonló búvóhelyen üti fel tanyáját.

A nappalt rendszerint átalussza, és alkonyatkor indul zsákmányolni, de ha éhes, fényes nappal, az emberek szeme láttára is vadászik. Napszállta felé nagyon élénk és virgonc, és először tanyája környékét kutatja át. Gyors, jellegzetesen elnyújtott ugrásokkal szalad, közben felágaskodik és figyel. Könnyedén fut és ugrik, kitűnően kúszik, és szükség esetén széles folyókat is gyorsan és biztosan úszik át. Természetes ellenségei a baglyok, macskák, rókák.

A fehér bunda valójában csak ritkán látható, nyáron ugyanis a háta gesztenyebarna; hasa és melle fehér (esetleg sárgás árnyalattal), farka hegye fekete. Téli vedlése novemberben vagy decemberben kezdődik; ilyenkor az állat fekete farokhegyét leszámítva hófehér színt ölt. Sajnos a havas telek ritkulásával egyre kevesebbszer látni téli bundás hermelint.

2021-ben a hermelint választotta az Év Emlősének a Vadonleső Program, amelyet az Agrárminisztérium és a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. működtet a Magyar Természettudományi Múzeum közreműködésével.

A program keretében egész éves eseménysorozattal hívják fel a figyelmet az aktuális védett vagy fokozottan védett emlősfaj fontosságára, jellemzőire. Az Év Emlőse egy egész éven át tartó rendezvénysorozatot is jelent egyben, amelynek keretében az adott fajról szóló tudományos és népszerűsítő programokat szerveznek, gyermekeknek és fiataloknak szóló pályázatok hirdetnek meg.

Forrás: greenfo.hu