A természet újjáéled.

Velence nagyon nehéz időszakon van túl. A gyönyörű itáliai várost elmúlt 12 hónapban próbára tette az élet: novemberben rekordárvíz sújtotta, és amikor már épp kilábalt volna a bajból, megérkezett a koronavírus.

Olaszország északi része az európai területeken kiemelt gócpont, az elsők között került karantén alá. Február végén kezdett kiürülni a város, mára szinte elnéptelenedett. Miközben mindenki azon fáradozik, hogy a távolságtartással és az otthon maradással próbálják megfékezni a járványt, párhuzamosan egy különös, örömteli folyamatnak lehetünk szemtanúi. Hosszú-hosszú idő óta először úgy fest, mintha a kanálisokban folyó víz kristálytiszta lenne, és újra burjánzani kezdett a vadvilág is.

Az emberek otthon maradnak, a turisták pedig el sem indulnak már. Évente 26-30 millió látogató keresi fel a várost, ők most elmaradnak. A város azonban újult erőre kap.

A kanálisokban, csatornákban folyó víz egyre tisztább, a helyiek naponta csodálkoznak rá a változásra.

Márciusban szokott kezdődni a turistaszezon, ilyenkor hatalmas hajókon, repülőkön, buszokon érkeznek a tömegek a városba. Minden mozgásban van: jönnek-mennek a privát jachtok, a vízi taxik, a gondolák. Idén ez nem így van, a vizek csendesek, alig jár valaki az utcákon.

A szokásos erős vízi forgalom folyamatosan felkavarja a csatorna üledékét, és zavarossá, homályossá teszi a vizet. Az állandó vízi közlekedés a halaknak és más élőlényeknek sem engedi, hogy háborgatás nélkül úszkáljanak. Most viszont alig néhány hét alatt láthatjuk a változást. A halak és a hattyúk szabadon úszkálnak, sőt, a szicíliai partoknál már delfineket is megfigyeltek.

Nem csak Velencében, de egész Olaszországban, sőt a világ több országában megfigyelhető a tendencia: a természet lassan bekúszik a kiürült helyekre.

Japánban már megjelentek a szarvasok az utcán, de Olaszország több városában is vaddisznókat figyeltek meg, kacsák fürdőznek a római kutakban, a partok közelébe pedig bemerészkedtek a delfinek.

Javul a levegő minősége, hiszen kevesebb jármű szántja az utakat, és a gyárak egy része is bezárt. A természet visszanyeri a terét és mosolyt csal az emberek arcára. Túlél mindent, ahogyan mi is túl fogunk jutni a világjárványon. Talán éppen ez segít majd abban, hogy egy kicsit újragondoljuk a természettel való bánásmódunkat.

Forrás: mymodernmet.com