A Világörökség része.

Madeira szigete lenyűgöző tájairól ismert: vulkánok, sziklás partszakaszok, robusztus hegyek szabdalják a földdarabot. A sziget egyik legkülönlegesebb kincse egy erdő, amelybe lépve olyan érzésünk lehet, mintha egy mese díszletei közé csöppentünk volna. A varázslatos reggeli ködről is ismert Fanal erdő egy ősi babérerdő része.

A Fanal a Laurisilva erdőhöz tartozik, amely az UNESCO Világörökség része, szépségéről és fontos ökológiai szerepéről ismert. 15-40 millió éve Dél-Európa nagy részét babérerdő borította.

Napjainkban ezeket már csak Madeira szigetén, az Azori-szigeteken és a Kanári-szigeteken találjuk meg. Madeira szigetén túraútvonalak vezetnek keresztül a fák között, amelyek lehetővé teszik, hogy a látogatók testközelből is megcsodálják az akár 500 éves fákat.

Albert Dros fotós elképesztő képeit nézve ízelítőt kaphatunk az álomszerű, titokzatos rengetegről.

Dros a festői erdő minden aspektusát megmutatja, pirkadattól szürkületig. Moha lepte törzsek, magányosan álló fák, kicsavarodott pózok, titokzatos köd, csillagok alatt alvó erdő. A Fanal erdő ismert a misztikus ködről is, amely reggelente gyakran burkolja be a fákat. Naplemente idején viszont egész más kép fogad: olyan az érzésünk, mintha egy festményt látnánk. Minden séta varázslatokat ígér.

Szerencsére az UNESCO státusza a Madeira Nemzeti Park területén belül különleges védelmet ígér, ami biztosítja, hogy az ősi fák háborítatlanul tovább élhetnek a területen.

Forrás: mymodernmet.com