Az ember közelében szeret tartózkodni.

Ki lehet jelenteni, hogy a hazai szúnyogállomány egy újabb fajjal bővült: a koreai szúnyog ugyanis nem csak megjelent, de sikeresen át is telelt. A Délkelet-Ázsiában honos faj petéi feltehetően import autógumikkal érkeztek hazánkba, először 2016-ban jelentették Pécs városából. A kutatók reménykedtek benne, hogy a hazai körülményeket nem bírja, azonban ez nem jött be, az új generáció tavasszal kirepült és minden bizonnyal már máshova is eljutott. Azt nem tudni, hogy hazánkban merre fordul még elő, eddig ugyanis csak Pécsett foglalkoztak kimutatásával és megfigyelésével.

Sokan máris riogatnak, hogy az új szúnyogfaj veszélyes betegségeket fog terjeszteni, például a Zika vírust, bőr- és szívférgességet, a japán encephalitiszt vagy a Nyugat-nílusi lázat. Az igazság azonban az, hogy semmit sem tudni arról, hogy magyarországi körülmények között is képes-e a szúnyog rettegett betegségeket hordozni vagy sem. Ez egyelőre inkább elméleti lehetőség, nincsen járványveszély, ahhoz nagyon sok feltételnek kellene teljesülnie.

A WHO tájékoztatása alapján, önállóan csak az Aedes aegypti bizonyult képesnek Zika-vírus járványt fenntartani, ez a faj azonban még a kontinentális Európában sincs jelen.

Egyelőre tehát annyit tudunk, hogy a koreai szúnyog több EU országban évek óta jelen van, Magyarországon is megtelepedett, és áttelel. Remekül bírja a nagy hideget és a szárazságot, kifejezetten ellenálló, ellentétben a honos fajokkal, nappal aktív. Szeret az ember közelében élni (eddig nem tudni, hogy miért, de nem repül egy-kétszáz méternél távolabb a házaktól); nagyon agresszív és táplálkozása céljából kifejezetten előnyben részesíti az emberi vért. A Zika-vírus terjesztését eddig nem igazolták ebben a fajban.

Ez a szúnyog közvetítésével jut a gazdaszervezetbe, elsősorban a kutyafélék parazitája, emberben nem tud kifejlődni: megreked bizonyos stádiumban, betokozódik, és komoly gyulladást okoz a bőrben, szemben, egyéb helyeken. Eddig évente 5-10 ilyen eset fordult elő, a szúnyognak köszönhetően a jövőben több lehet.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu és medikids.hu
A címlapkép csupán illusztráció.