Egy új korszak kezdete?

Nyakunkon a lisztkukac rágcsák, kekszek, turmixok és burgerek időszaka? Nagyon úgy tűnik, hogy igen, ugyanis az EU élelmiszerbiztonságért felelős szervezete emberi fogyasztásra alkalmasnak találta a lisztkukacokat.

A finomságok azonban nem mindenki számára lesznek ajánlottak, így például a garnélarák- és poratka allergiásoknak nem javasoltak.

A rovar fő összetevője a fehérje, emellett zsírokat, rostokat is tartalmaz.

Fenntartható és alacsony ökológiai lábnyommal rendelkező eledelt jelent, ezért a jövő egyik fontos élelme lehet. Állítólag szárítva az íze a mogyoróéra emlékeztet.

A rovaralapú élelmiszerekben rejlő potenciál már régóta kutatások tárgyát képezi. A káros gázok kibocsájtását csökkenteni kívánják az élelmiszeriparban is, ezért folyamatosan keresik a környezetbarát megoldásokat.

Ezek a kis kukacok valójában a közönséges lisztbogár lárvái. A mindenevő rovar világszerte elterjedt faj. Az élelmiszerraktárakban, malmokban, pékműhelyekben komoly károkat okoz.

A szabadban élő megtermékenyített nőstények a petéket az avarba, a belső terekben tartózkodók pedig lisztbe és egyéb élelmiszerekbe rakják. A lisztkukacot azért is tenyésztik, mert díszállatok kedvelt eledelét képezi. A tenyésztés során a petéket szitálással elválasztják, külön nevelik, majd a kifejlett lisztkukacokat forrásban lévő vízbe merítve elpusztítják, sütőben kiszárítják, csomagolják és tárolják.

A rovareledelek előállítása kevesebb energiát igényel, kevesebb hulladékot és káros anyagot termel.

A társadalmi-kulturális hátterünkkel azonban nehezen fogadjuk be ezeket az újdonságokat Az európai ember számára taszító az ilyen rovarcsemegék fogyasztása. A szakértők azonban bíznak benne, hogy lassan változik ez a szemlélet és hozzáállás, a környezetvédelmi szempontok előtérbe kerülésével.

Forrás: www.theguardian.com