Günandromorfia.

Meglepő külsejű, hihetetlenül ritka, félig nőstény, félig hím madárra bukkantak Kolumbiában. A különleges zöld cukormadár elsősorban Közép- és Dél-Amerika trópusi és szubtrópusi erdejeiben él. A madarat az új-zélandi Otagói Egyetem zoológusa, Hamish Spencer kapta lencsevégre, amikor Kolumbiában üdült. A dél-amerikai országban egy amatőr ornitológus, John Murillo társaságában szúrta ki a vadonban a cukormadarat, ami jól láthatóan félig zöld, félig kék színben pompázott.

A zöld cukormadár esetben a tojó zöld, feje nem fekete, míg a hím teste türkizkék, feje pedig fekete.

A günandromorfia jelensége rendkívül ritka a madaraknál, a szárnyasról készült gyönyörű fotók pedig tovább emelik a felfedezés jelentőségét.

Az elmúlt több mint 100 évben ez mindössze a második észlelése a bilaterális günandromorfiának a fajban: a példány egyszerre hím és nőstény jegyeket is hordoz és két eltérő „oldallal” rendelkezik.

A madár nem csak külsőre “felemás”, de mind a tojóra, mind a hímre jellemző nemi bélyegekkel rendelkezik.

A günandromorfia fontos a nemek meghatározásának megértésében és a szexuális viselkedés tanulmányozásában. A legnagyobb csoport, amelyben ez a jelenség megfigyelhető, azok, amelyek erős ivari kétalakúsággal rendelkeznek: leginkább a rovarok, elsősorban a pillangók, valamint a pókok, a rákfélék, a gyíkok és egyes rágcsálók tartoznak ide.

A madarat még 2022 májusában fotózták, de a képeket egy leíró tanulmánnyal együtt most hozták nyilvánosságra.

További információ: John Murillo et al, Report of bilateral gynandromorphy in a Green Honeycreeper (Chlorophanes spiza) from Colombia, Journal of Field Ornithology (2023).

Forrás: phys.org

A kiemelt kép illusztráció.