A lelki egészség, egyensúly elősegíthető.

A közös programok, a tartalmas beszélgetések elengedhetetlenek a jó szülő-gyermek kapcsolathoz, meghatározóak a kicsik érzelmi fejlődésében, ami a későbbi lelki épség, a teljes élet alapja.

Figyeljünk rá, hallgassuk meg!

Szakemberek szerint ugyanis az együtt töltött idő minősége számít igazán. Ezért az bármilyen hosszú vagy rövid, igyekezzünk kihozni belőle a maximumot! Figyeljünk arra, hogy megadjuk gyermekünknek azt az osztatlan figyelmet, amikor elmondhatja, hogy mit tanult az óvódában vagy az iskolában, mit szeretne csinálni a hétvégén. De ne csak kérdezzünk, hallgassunk is!

Szakítsunk időt az esti meseolvasásra!

A meseolvasás mindig különleges, meghitt időtöltés és segít megérteni az élet dolgait. Olvassunk gyermekünknek rendszeresen, hiszen a mesék tágítják világnézetét, élénkítik fantáziáját, és az egészséges lélek mellett a szellemi fejlődéshez is hozzájárulnak.

Tegyük tartalmas idővé az üres perceket!

Talán észre sem vesszük, hogy egy nap alatt hány olyan rejtett perc van, amit nem használunk ki. Ha várakozunk a boltban, ha a dugóban állunk vagy, ha egész egyszerűen csak a vacsorát kavargatjuk. Ilyenkor beszélgessünk vagy akár játsszunk vicces kitalálós vagy memória játékokat. A családi étkezéseket tegyük valódi közös idővé! Kapcsoljuk ki a tévét, pakoljuk el messzire a telefont, a tabletet, és kizárólag egymásra figyeljünk.

Kiránduljunk, sétáljunk!

Ne több száz kilométeres utazásban gondolkodjunk. A gyermekeknek általában kisebb az igénye, mint gondolnánk. Nekik olykor elég egy közös fagyizás vagy akár a szomszédos nagyváros felfedezése, a közeli erdő bebarangolása. Szervezzünk közös családi délutánokat, sétákat az őszi napsütésben. A kisebb programok is sokat adhatnak! Ezek az aprónak tűnő, de annál fontosabb élmények erősítik gyermekünkben a közösséghez tartozás érzését, ami a stabil lelki fejlődés alapja.

Döntsünk közösen!

Már a kisiskolások is meg tudják fogalmazni azt, hogy mit szeretnének csinálni a szabadidejükben. Döntsük el ezért együtt gyermekünkkel, hogy mi legyen az aktuális közös program. Ha bevonjuk őket, gyermekünk érezni fogja, hogy figyelünk rá, véleménye fontos számunkra. Fogadjuk el azt is, ha éppen otthon szeretne maradni, ne erőltessünk rá olyat, amit nem akar!

Cikkünk megírásához a K&H gyógyvarázs program hírlevelét vettük alapul.