Tévedni emberi – és nem emberi – dolog.

A híres Blue Mountains Nemzeti Park (Blue Mountains National Park) Új-Dél-Wales-ben, Ausztráliában található. Nem véletlenül keresik fel turistacsoportok ezt a lenyűgöző helyet. Azaz, csak keresnék…

Nos, úgy tűnik, időnként még a mindent tudó Google Maps is összezavarodhat. Az Ausztráliában barangoló kirándulókat ugyanis rendszeresen rossz irányba vezette. Ahelyett, hogy a lenyűgöző panorámájú sziklákon találták volna magukat, egy apró település, nevezetesen Dargan egyik zsákutcájában landoltak.

A térképen található hiba már nem kevés embert bosszantott fel. Arra ocsúdtak, hogy mintegy 30 percre vannak az eredeti céltól, a megcsodálni kívánt turista attrakciótól.

A faluban lakóknak pedig már annyira elegük van a tévesen érkező látogatókból, hogy egy táblát is elhelyeztek az alábbi felirattal:

BLUE MOUNTAINS nem itt található
(a google maps téved!)
Menj
KATOOMBA-ba vagy
BLACKHEATH-be

A Google kijavította a hibát, miután bejelentés érkezett a sok bosszúságot okozó tévedésről.  A Kék hegyek visszakerültek oda, ahonnan sosem mozdultak el a valóságban, így a további keresések már a Blue Mountains Nemzeti Parkba irányítják a látogatókat.

A Google Maps-en megtalálható rengeteg adat tengernyi forrásból származik, így nyilvános adatokból, harmadik féltől származó információkból, és felhasználói kiegészítésekből. Mivel ezekbe a forrásokba is csúszhat hiba, a térképen is lehetnek téves információk. Ilyenkor a Google minél előbb javítja a hibát – ez történt most is, emellett elnézést kért a kényelmetlenségekért.

Ez az eset nem egyedi a Google Maps történetében. Korábban megtörtént, hogy több száz összezavarodott turista találta magát egy kisvárosban, 30 kilométerre a híres sziklától, Norvégiában. Ennél komolyabb gondot okozott, amikor 2010-ben Nicaragua és Costa Rica rosszul került a térképre, egész kontinenst betöltő vitát kirobbantva ezzel.

Egyébként, ha bárki hibát talál a térképben, egyszerűen bejelentheti a Google-nál, az erre a célra létrehozott menüben.

Forrás: mashable.com