Barlanglakók?

Halesőt már a világ több pontjáról jelentettek, de Honduras az egyetlen hely, ahol a bizarr jelenség évről-évre megismétlődik. Sőt, néha előfordul, hogy egy esztendőben többször potyognak a nyálkás pikkelyesek az égből. A mára híressé vált ’Lluvia de Peces’ (Haleső) a leggyakrabban május és június között következik be, általában nagyon erős viharokat követően.

A Honduras északi részén fekvő Yoro falu lakosai egy legendát emlegetnek a haleső kapcsán, amely szerint egy spanyol misszionárius, Jose Manuel Subirana atya kereste fel a területet az 1850-es vagy 60-as években. Miután megtapasztalta a helyiek szegénységét, 3 napon és 3 éjen át imádkozott, arra kérve Istent, hogy küldjön nekik élelmet. Egy napon az ég elsötétült és halak kezdtek az potyogni fentről. Azóta a csoda minden évben megismétlődik. Arrafelé azóta is csodának, isteni áldásnak tekintik a fura esőt, amelynek titkát csak az Úr ismeri.

Természetesen a kutatók is vizsgálták, hogy valójában mi történik akkor, amikor halak potyognak az égből. Kiderült, hogy igazából soha senki sem látta a halesőt a saját szemeivel, viszont a „végeredményre” rengeteg fényképes bizonyíték létezik.

A legáltalánosabb magyarázat szerint az erős viharban senki sem tud kinn megmaradni, ezért már csak azt látják, hogy utána mindent beborítanak a halak.

1970-ben egy csapat tudós épp Yoro-ban tartózkodott, amikor a haleső zajlott és bár az halak potyogását nem látták, azt igen, hogy utána mindenhol partra vetett uszonyosok hevertek. A kutatók észrevették, hogy mindegyik hal vak volt és nem azon fajok közül kerültek ki, amelyek az ottani patakokban előfordulnak. Mindez arra utalt, hogy a halak földalatti, barlangi patakokban élhetnek és az esőzések gyakorlatilag kiöntik őket. Ezt az elméletet azonban még nem sikerült teljeskörűen igazolni.

A másik teória szerint tölcsérszerű felhők formálódnak a víztest felett, kiszívják a vizet és vele együtt a halakat is és a szárazföld felett ejtik le őket. Ez szintén nem túl valószínű, mivel Yoro 72 km-re fekszik az óceántól.

A Lluvia de Peces megoldatlan rejtély maradt. A helyiek pedig örülnek, ha csodaként, titokzatos jelenségként gondolunk a halesőre, mivel így sokkal több turistát vonz a szigetre a jelenség.

Forrás: www.odditycentral.com