Azok közé tartozol, akik csak alkalomadtán, a nyaralásuk idején szállnak repülőre?

Vagy netán gyakori repülő vagy, mert a munkáddal jár, esetleg a családod egy részével csak így tudod tartani a kapcsolatot? Már előre rettegsz a fedélzeti kajától? Lehet, hogy az egész utadra rányomja a bélyegét, hogy ízetlennek találod a felszolgált ételeket? Nem te vagy az egyetlen, aki így érez. A repülős kaja nem a világ legjobb kajája, de valamit muszáj enned, különösen a hosszú utakon.

Tanulmányok kimutatták, hogy a zajos környezet is befolyásolja azt, hogy milyennek érezzük az ételt. Kiderült, hogy a hangos repülőn az ízlelőbimbók tompulnak az édes íz esetében, kevésbé érzékelve azt, viszont intenzívebben működnek a savanyú, keserű, sós íz esetében.

A repülőn felszolgált ételeket előre elkészítik, hűtik és tárolják, majd természetesen újramelegítik. Mindezen folyamatok hatására állaga biztosan romlik, mire elénk kerül. Sokszor már csak egy száraz étel lesz belőle, ami nem túl ízletes.  Ha még mindemellett egészségesen is szeretnénk repülés közben étkezni, nincs könnyű dolgunk.

Íme, néhány ajánlás, hogy mit válasszál legközelebb, ha repülőre szállsz!

1. Rizs

Ha lehetőséged van a rizs és a tésztaköret körül választani, akkor inkább a rizsre add a szavazatodat! Miért? Amikor a rizst újramelegítik, több nedvességet tud megtartani, mint  a tészta. A tészta viszont kiszárad és keménnyé válik. A rizs ugyanakkor energiával is ellát, stabilizálja a vércukorszintet, és B1 vitaminforrásként sem utolsó. Ráadásul telítettségérzetet okoz.

2. Curry

Na tessék, kiderült, hogy utazás közben remek választás a curry! Mindegy, hogy zöldségétel vagy hús, csak currys legyen, mert számos előnye van. Mi történik az ízlelőbimbóiddal, amikor utazol? Sokkal kevésbé érzékelnek, köszönhetően a szárazságnak és a magas nyomásnak. A curry viszont étvágygerjesztő, és még melegítés után is ízletes marad. Arról nem is szólva, hogy ennek a fűszernek antibakteriális hatása is van! A korianderrel összekeverve segíti a bélfertőzések kivédését, és ezért kevésbé leszünk fogékonyak az utazás közben összeszedhető betegségek iránt.

3. Csirke

Amennyiben alkalmad nyílik többféle húsból választani, a csirkét kérd! Jobban megtartja  a nedvességét a melegítés után, mint a marha vagy disznó,  és frissebb is marad, mint a tenger gyümölcsei. Magas fehérjetartalmú, vitamin (A és D vitamin) és ásványianyag-tartalma sem elhanyagolható.