Építmények, szobrok, jelek, amelyek eredetét, funkcióját homály fedi.

A világ története tele van rejtélyekkel, meglepő misztikumokkal. Valószínűleg egyikünk sem fog olyan sokáig élni, míg mindegyiket megfejtik. Talán lesz olyan titok, amelyre sosem derül fény.

Kalandozzunk egy kicsit a hihetetlenül érdekes, rejtélyes dolgok között!

1. Moa madarak

A moafélék vagy moamadarak egykoron Új-Zélandon élő, röpképtelen madarak voltak, valamikor az 1500-as években azonban kihaltak. Egyes elméletek szerint eltűnésükhöz a vadászat vezetett. Teljesen váratlanul, a 20. században egy expedíció során az egyik tudós belebotlott egy hatalmas karomba, amely hihetetlen jó állapotban őrződött meg az évszázadok során.

Moawikipedia.org

2. Saksaywaman temploma, Peru

Lenyűgöző az ősi templom-komplexum tökéletes kőmunkája, amihez egyetlen csepp habarcsot sem használtak fel. Elképesztő, de vannak olyan helyek, ahol egy darab papírt sem lehet a kövek közé dugni, annyira tökéletesen illeszkednek. Minden kőnek sima a felülete és lekerekített a sarka. Hogyan épülhetett? Senki sem tudja a választ.

Perugalleryhip.com

3. A Nap Kapuja, Bolívia

Tiwanaku városában, ezen az ősi misztikus helyen található a Nap Kapuja. Vannak régészek, akik úgy vélik, hogy ez a hely egy hatalmas birodalom központja volt, a i.e. első évezredben. Senkinek sincs ötlete arra vonatkozóan, hogy mit jelentenek a kapun a vésett jelek, valószínűleg csillagászati jelentőségük volt.

Boliviaaltr.livejournal.com

4. A Longyou barlangok, Kína

Ezeket a barlangokat emberi kéz faragta ki a homokkőből. Egy ilyen hatalmas munkához vélhetően több ezer munkásra volt szükség. Mégis, semmiféle említés nincs a barlangokról, vagy az építkezésről a történelmi dokumentumokban.

Kínaeasytourchina.com

5. A befejezetlen obeliszk, Egyiptom

Eredetileg egy sziklából kezdték kivájni az obeliszket, de úgy tűnik, megrepedt. Ebben a félkész állapotban maradt fenn, mérete lenyűgöző!

Egyiptomtwitter.com

6. Yonaguni víz alatti városa, Japán

Ez az ősi várost egészen véletlenül fedezte fel egy búvároktató, Kihachiro Aratake. A felfedezés megdöntött számos korábbi teóriát. A szikla, amiből kivájták, körülbelül 10 000 éve került a víz alá, vagyis még az egyiptomi piramisok előtt. Egyes régészek úgy gondolják, hogy ebben a korszakban az emberek még barlangba húzódva éltek, gyökereket ettek, és képtelenek lettek volna kővárosokat építeni.

Japándebriiss.wordpress.com

7. Mohenjo-daro (A halál halmai), Pakisztán

A város bukása évtizedekig foglalkoztatta a szakértőket. 1922-ben egy indiai régész, R.D. Banerji ősi romokat fedezett fel az Indus egyik szigetén. Azonnal megindult a találgatás, miként bukott el a város, mi történt a lakókkal? A hipotézisek egyikét sem sikerült bizonyítani.

Pakisztánliveinternet.ru

8. L’Anse aux Meadows, Kanada

Ez a Kanadában található régészeti hely egyike volt azoknak a településeknek, amelyet a vikingek alapítottak ezer évvel ezelőtt. Létezése bizonyíték lehet arra, hogy a skandináv hajósok már jóval azelőtt elérték Észak-Amerikát, hogy Kolumbusz megszületett.

Kanadalivejournal.com

9. Kőkorszaki alagutak

A kiterjedt, föld alatti alagutak rendszere, amely szinte egész Európát behálózza Skóciától Törökországig, azt mutatja, hogy a kőkorszaki emberek nem csak vadászó-gyűjtögető életmódot folytattak. Az alagutak valódi célja még mindig rejtély. Néhány tudós úgy véli, hogy a vadállatok ellen nyújtottak menedéket, mások pedig arra gondolnak, hogy így biztonságosan lehetett közlekedni, mert az ember nem volt kitéve az időjárás viszontagságainak és egyéb veszélyeknek.

Törökországstaedtepartner-sob.de

10. Hatalmas kőgömbök, Costa Rica

Ezek a rejtélyes kőformációk nem pusztán tökéletes gömb alakjuk miatt érdekesek, de azért is, mert fogalmunk sincs, hogy honnan származnak és mi okból készültek. Az 1930-as években fedezték fel őket, a dzsungelben dolgozó munkások bukkantak rájuk, akik éppen egy banánültetvény miatt vágták ki a fákat. A helyi legendák szerint a gömbök aranyat tartalmaznak, de később kiderült, hogy üresek.

Costa rica