A halál almácskája.

A manszanilyafa (Hippomane mancinella) egy ritka trópusi növény, alighanem a világ legveszélyesebb fája. A Dél-Florida, a karibi térség, Közép-Amerika, Dél-Amerika homokos talaján és mangrove erdejeiben  élő növény annyira veszélyes, hogy több fánál tábla figyelmeztet, hogy ne közelítsük meg és ne tartózkodjunk alatta eső idején.

Manchineel Tree

A legnagyobb kockázatot nyilvánvalóan a gyümölcsök rejtik. A kis zöld almácskára emlékeztető édes illatú termések órákon át tartó agonizáláshoz, akár halálhoz vezethetnek. Állítólag Kolumbusz a gyümölcsöt a ‘halál almácskájának’ nevezte.

Manchineel

Nicola Strickland radiológus 2000-ben harapott bele a kellemesen édes gyümölcsbe, pár pillanat múlva különös csípős ízt érzett, majd égetett, kapart, szorított a torka és könnyezett, néhány óra múlva a tünetek már olyan fájdalmasak voltak, hogy alig bírt levegőt is venni. A gyümölcs fogyasztása elviselhetetlen fájdalmat, hányást, vérzést, emésztőszerv károsodást, halált okozhat.

A fa minden része toxikus, azokkal való interakció végzetes lehet.

Nem csak a  bőrt marja fel, de még az autóról is leszedi a festéket a fa nedve, sőt nem is kell a fához érni, még egy, a koronája alatt átvészelt vihar után is égető hólyagok, fájdalmas sebek keletkeznek a bőrön.

Portia Tree, fleur & fruits

A fa halálos koktélt tartalmaz, többek közt hipomamnin A-t és B-t, némelyik toxin azonnal hatást fejt ki, más csak idővel. Nem ajánlott a fát aprítani vagy tüzelni sem, mert még a füstje és a fűrészpora is megégetheti a bőrt, szemet, tüdőket.

A veszély ellenére évszázadok óta bútorokat készítenek a fájából, óvatosan kivágják és napon kiszárítják azt.

Sőt, a bennszülöttek gyógynövényként is ismerik, a gyantáját ödémára, szárított gyümölcsét vízhajtóként használják. Állítólag Florida és a karibi térség bennszülöttei a fát használták az ellenség megölésére, mégpedig úgy, hogy a nyilak hegyét a fa mérgező nedvébe mártották.

Do not touch the Manchineel!

Noha a fa nedve a madarak és más állatok részére is méreg, mégis akad néhány kivétel. A Közép- és Dél-Amerikában élő garrobo vagy csíkos leguán például a gyümölcsét fogyasztja, és néha még a fa ágai között is él.

Manchineel tree

A manszanilyafa ugyanakkor élelmet és élőhelyet jelent azoknak a fajoknak, amelyek immunisak a mérgével szemben. A növény természetes módon megtöri a szelet és visszafogja a partszakaszok erózióját.

Forrás: www.treehugger.com