Forgatható szemek.

Bárcsak belelátnék a fejébe – sóhajtunk fel, ha nem tudjuk, hogy mire gondol a másik. Nos, a hordószemű halaknál nincs ilyen probléma, a fejük ugyanis teljesen átlátszó, így abban jól kivehető az agy, a szemek, sőt az orrnyílások is.

A hordószemű hal (Macropinna microstoma) a sugarasúszójú halak közé tartozik, a tenger mélyén (főként a Csendes-óceánban), átlagosan 600 méter mélyen él, de akár 1 km mélyen is előfordulhat. A fej kialakítása egészen sajátos, ez az egyetlen olyan állat, amelyről tudjuk, hogy a bőre alatt van a szeme, amit egyébként bármerre el tud forgatni és így talál magának könnyen táplálékot. Az egyedi dizájn és egy folyadékkal töltött réteg segít a létfontosságú szervet megvédeni, amin a hal élete múlik.

A faj 1939 óta ismert, de csak nemrég sikerült alaposabban taulmányozni távirányítású eszközökkel, illetve egy példányt élve is sikerült amerikai kutatóknak felhozniuk.

Így fejtették meg, hogy az átlátszó fejű mélytengeri hal hogyan használja nagy, zöld, felfelé néző szemeit. Az állat a vízben lebegve  a fején át figyeli, van-e zsákmány fölötte, és ha éppen felfelé támad, előrefordítja a szemeit.

Az alig néhány cm-es hal arra specializálódott, hogy zsákmányt lop a medúzáktól, miután követi őket az árnyékuk vagy a gyenge biolumineszcenciájuk segítségével. A szemek zöld pigmentjei abban segítik az állatot, hogy könnyebben kiszűrjék azt a kevés napfényt, ami lejut a mélybe és észrevegyék a biolumineszcens fényeket. A lopkodás mellett ragadozóként szereznek maguknak táplálékot, medúzákat vagy más halakat fogyasztanak.

Forrás: www.discoverwildlife.com