Bekaplak!

A húsevő vagy rovarevő növények a tápanyagoknak csupán egy részét nyerik az állatok húsából, leggyakrabban különféle rovarok, ízeltlábúak bekebelezésével. A csapdába csalt áldozatot emésztőenzimekkel bontják, majd a tápanyagokat felszívják. Legismertebb képviselőjük a kancsóka, a Vénusz légycsapója, a harmatfű és a hízóka.

Ezek a növények általában olyan helyeken nőnek, ahol a talajban kevés a tápanyag, főként a nitrogén. Mocsarakban, tőzeglápokon, esőerdőkben fordulnak elő leggyakrabban. Sokan tartják, nevelgetik otthon szobanövényként is ezeket a különlegességeket.

A francia videófilmes művész, Thomas Blanchard munkájának fókuszába most ezek a különös növények kerültek. Legutóbbi projektje a húsevő növényeket mutatja be hihetetlen részletességgel. A timelapse fotózási technikának köszönhetően tárul fel előttünk a húsevő zöldek különös világa.

A filmes 3 hónapon keresztül dolgozott a felvételen, úgy állította be a kamerát, hogy ebben az időszakban minden 7. percben készítsen egy felvételt.

A végeredmény lenyűgöző, pillantás a parányi világba. Noha a felvétel mindössze 3 perces, nem nélkülözi a drámai pillanatokat: a Vénusz légycsapója kinyitja ‘száját’, majd becsukja, amikor egy zsákmány kerül a levélre. A levélen végigcsúszó csigát utoléri a végzete.

Forrás: mymodernmet.com