Vulkáni maradvány.

Strombolicchio vagy kis Stromboli az azonos nevű, nagyobb Stromboli szigetétől kb. 2 km-re északkeletre található földdarabka a Tirrén-tengeren. A vulkanikus eredetű szigetecskét kemény bazalt szikla alkotja, amely ellenáll az eróziónak. Az Olaszországhoz tartozó minisziget kb. 50 méterrel emelkedik a tenger szintje fölé és nagyjából 300 nm2-es kiterjedésű. Ez a vulkanikus sziget ugyanannak a geológiai formációnak a része, mint Stromboli szigete.

A Strombolicchio tipikus erodálódott kürtőkitöltés, vulkanológia szakkifejezéssel neck.  Hozzávetőleg 200 ezer éve szűntek itt meg a kitörések és a vulkáni tevékenység központja kilométerekkel mozdult arrébb.

Ancora un'alba...

Strombolicchio magassága eredetileg 56 méter volt, azonban 1926-ban a világítótorony építésnél a szirt csúcsát ledózerolták, ezért ma már csak 49 méterrel emelkedik a tenger szintje fölé. A világítótoronyhoz 211 lépcső vezet és napenergiával működik.

IMG_0106

Egy időben Stromboli kiemelt turistacélpont volt, majd 1991-ben természetvédelmi területté nyilvánították és kitiltották a turistákat a szigetről. Azonban hajóval át lehet menni és körbe lehet járni a vízen.

Strombolicchio

strombolicchio

Strombolin jó néhány ritkaság él, a sziklai seprőfű (Brassia saxicola) például egy veszélyzetett virágos növény, amit a kihalás fenyeget. A lipari fali gyík (Podarcis raffonei) egy ritka gyíkféleség, kritikusan veszélyeztetett, mindössze 3 más helyen él az egész világon.

Forrás: www.amusingplanet.com