Szárnyas a lakásban.

Az elmúlt években Kínában elképesztő népszerűségre tett szert az úgynevezett ’rutin tyúk’, amit a ’világ legkisebb csirkéjének’ neveznek. Ha valaki rákeres a közösségi oldalakon, tengernyi találatot fog kapni.

Sok rajongó egész terráriumot rendez be a pipiknek, melegítő lámpával, bútorokkal, növényekkel, más díszletekkel.

Technikailag a rutin tyúk nem tyúk. Valójában egy hibrid, amely a fürj és a fogoly keresztezésének eredménye. A világ legkisebb tyúkja egy becenév, ami rajta maradt az állaton. Igazán illik is rá, mivel a madárka egy átlagos emberi ököl méretű és mindössze 50 grammot nyom. Nagyon aranyos és apró termete arra is lehetőséget ad, hogy bájos kis lakhelyet rendezzenek be neki, akár a lakásban.

A rutin csirke a rutinról, másnéven a P-vitaminról kapta a nevét.

Ez a flavonoid a citrusfélékben és számos más növényben megtalálható, de jelen van ennek a tyúknak a tojásában is. A fajta egyébként rendkívül produktív a tojástermelésben, ami szintén növeli a népszerűségét. A tojásai még egy fürjtojásnál is kisebbek, majdnem akkorák, mint egy ötcentes érme. A szárnyas egy év 300 napján toijk.

Noha a tyúkoknál sokkal jobban bírja a lakásban tartást, azért egy macskánál vagy kutyánál jóval több törődést igényel.

Elsősorban a hőmérséklet az, amely nagyon fontos számára, 20-30°C közti ajánlással a felnőtt példányok és 35-38°C-kal a csirkék számra. A szag kulcskérdés a tyúkoknál és ezalól a rutin tyúk sem kivétel, ezért a lakásban gyógynövényes almot ajánlanak a baromfi alá.

Forrás: www.odditycentral.com