Fanyar tanninok.

Hihetetlennek tűnik, de tényleg létezik egy fa, amely úgy fest, mintha vérezne, amikor megvágják. A Pterocarpus angolensis tudományos nevű fa a teakfák közé tartozik, vad teaknek vagy vérfának is szokták nevezi. A növény Dél-Afrikában őshonos.

A trópusi Afrikában jól ismert fát kiváló minőségű bútorok és hangszerek gyártására használják. A fa ellenáll a termeszeknek és kellemes, fűszeres illatot áraszt. A fája a tűznek is ellenáll, ezért időnként olyan építmény köré ültetik, amit a lángoktól védeni akarnak.

Afrikán kívül azonban elsősorban arról a különleges tulajdonságáról ismerik, hogy a vérvörös nedvet választ ki, ha megvágják.

A vérrel való hasonlóság miatt mindenféle mendemondák keltek szárnya, sokan mágikus erőt, vérbajok esetén varázslatos gyógyhatást tulajdonítanak a fának, ám ezeket a modern orvostudomány nem támasztotta alá.

Valójában a tanninok azok, amelyek a nedv piros színét adják.

Számtalan növényben találhatóak tanninok, elsősorban a levelekben, de általában csak 12-20%-ban, a teakfa esetében viszont a nedv 77%-ban tartalmaz tannint. A fanyar ízük miatt az állatok nem szívesen kóstolgatják a növényt, de ha ez még nem lenne elég, a tanninok azon képessége, hogy kötődni tudnak a tápanyagokhoz, például fehérjékhez, ami megakadályozza az állatokat abban, hogy megemésszék az elfogyasztott táplálékot, biztosan visszarettenti őket. Tehát a vérszerű lé valójában a fa védekezőrendszerének a része.

Érdekesség egyébként, hogy a fa nedve is hasznosítható. Amellett, hogy az ellentmondásos megítélése ellenére alternatív gyógyszerként alkalmazzák, festékként is ismert, sőt állatzsírral keverve egyfajta kozmetikai kenőcsöt is készítenek belőle.

Forrás: www.odditycentral.com