Pálinkáját királyoknak főzték.

Nem a legnagyobbat, a legöregebbet vagy a legszebbet keresik, hanem azt, amelyik a közösség szerves része. Az Év Fája vetélkedő keretében az Ökotárs Alapítvány azon fákat választja ki, amelyek a jelölőknek valamiért fontosak: kapcsolódnak hozzájuk helyi történetek, találkozási pontot kínálnak – vagy bármilyen más szerepet töltenek be az ott élők mindennapjaiban.

Idén 21 jelölt indult a versenyen, melyek közül a szakmai zsűri választott ki a 9 döntőst.

Ezek közül a közönség online szavazással választotta ki kedvencét július 1. és október 1. között. A fákra összesen 12762 szavazat érkezett.

Az első helyet a Szekszárdi Remete Berkenye szerezte meg-(5322 szavazat), ezütérmes lett a győrszentiváni tölgyes, a dobogó 3. fokára pedig az Öreg Vackor, Tokaj szeretett vadkörtefája állhatott fel.

A Hős Fa címet idén a győrszentiváni tölgyes kapta, míg az Országos Erdészeti Egyesület különdíját az újtikosi „Százéves” fűzfa nyerte el.

A győztes Szekszárdi Remete Berkenye környezetét átjárja a szakralitás, ami eredendően a közelében fakadó forrásnak köszönhető.

Fotó: evfaja.hu

A népies nevén Remete-csurgó a 19. századi térképeken Mária-kút néven szerepel. Jó ízű vizét ma is isszák. Mellé épült 1751 és 1757 között a barokk Remete-kápolna, ennek kertjében áll a különleges fa. A hajdan nagyon népszerű házi berkenye ma már ritkasága miatt természetvédelmi oltalom alatt áll. Akár 300-400 évig is él. Roppant kemény a fája, vízimalmok faszögei, puskatusok és prések orsói készültek belőle. Gyümölcse apró körtére, vadalmára emlékeztet, ízletes, de csak szottyosan (túlérettre puhulva) fogyasztható, amikor már 30-40 százaléknyi a cukortartalma. Pálinkája ínyencség, egykor aranyárban mérték, a királyok főzetének nevezték. Mára kiszorították a nemes almák és körték, amiket – a berkenyével ellentétben – tárolni lehet télire.

A zsűri döntése alapján a győrszentiváni tölgyes kapta a 2023-as Hős Fa címet.

A tölgyek és az általuk őrzött homokvidék sétáló családokat és kerékpárosokat vonzanak egész évben, a kis tisztás pihenésre, játékra csábít. A helyi általános iskola tanösvényt helyezett ki, hogy bemutassa a terület értékeit, 2022-ben a tölgyest helyi jelentőségű, védett természeti területté nyilvánították.

A különdíjas fűzfa Hajdú-Bihar vármegye legészakibb csücskében, a hajdúnánási járásban található, Újtikos község Hunyadi utca mögötti ligetében, amely valamikor a Tisza egy ága volt, de arról levált vagy leválasztották. A “dimbes-dombos”, pici tavakkal tarkított terület mindig megmozgatta a falusi gyerekek fantáziáját. Sok generáció mászta az öreg fűzfát, töltötte a gyerekkori nyarak nagy részét az árnyékában.

Forrás: evfaja.hu