Terjedni kezdett a riadalmat okozó vérszívó.

A kullancs eddig sem örvendett népszerűségnek, köztudott, hogy számos betegséget terjeszthet, köztük jó pár súlyosat. Szerencsére ezek viszonylag ritkán fordulnak elő, azonban nem túl megnyugtató, hogy aki sokat járja az erdőt, vagy rendszeresen dolgozik a kertben, az nap, mint nap ki van téve a vérszívó állatkák „támadásainak”. Sőt, gyakorlatilag bárhol összeszedhetjük az apró, fekete kullancsokat, akár egy városi parkban is.

Most egy újabb kór tartja rettegésben Amerikát, amit szintén egy kullancsfajhoz kapcsolható.

Egészen pontosan az Amblyomma americanum, angol nevén lone star kullancshoz, a név az állata hátán látható, Texashoz hasonló foltra utal. Magyarországot eddig elkerülte ez a kullancsfaj, de Európa számos más országában, Japánban, Ausztráliában és Délkelet-Ázsiában is okozott már riadalmat. A szakértők úgy vélik, hogy előbb-utóbb hazánkban is megjelenhet.

Fotó: Wikimedia Commons/www.cdc.gov

A vérszívó csípése után nem közvetlenül kezdődik a baj, hanem akkor, amikor vörös húst fogyasztunk.

Ugyanis a csípést követően komoly allergia alakul ki a vörös húsokra, így például marha vagy sertéshúsra. Egyéni érzékenységen múlik, de a tünetek általában 5-7 órával a hús fogyasztását követően jelennek meg: kiütések, ödémák, viszketés, gyomorgörcs, nehézlégzés, legrosszabb esetben akár halálos kimenetelű anafilaxiás sokk. Természetesen olyanok is akadnak, akiknél nem okoz gondot a kullancscsípés.

Eddig viszonylag izoláltan okozott problémát ez a kullancsfaj, azonban most letarolta a híreket, ugyanis úgy tűnik, mintha rohamosan terjedni kezdett volna az Egyesült Államok délkeleti részén található elterjedési területéről. Pontosabban a tünetek bukkannak fel egyre több helyen, a kutatók pedig vizsgálni kezdték, hogy a kullancs kezdett-e vándorolni, vagy más fajok is képesek csípésükkel ételallergiát kiváltani.

Az allergia szervezetünk túlzott immunválasza. A vörös húsokban (is) megtalálható egy alfa-galaktóz nevű szacharid, és ezt hordozza a kullancs is. Az emésztőrendszerbe jutva nem okoz problémát (azaz amikor vörös húst fogyasztunk), de az ízeltlábú csípésével az anyag a véráramba kerül, és ez már baj: hatására a szervezetben ellenanyag termelődik.

A legtöbben nem is tudnak róla, hogy megcsípte őket ez a kullancs, semmiféle előjele nincs, a tünetek csak 5-7 órával azután jelentkeznek, hogy az illető vörös húst fogyasztott. A reakció egyénfüggő, van, akinél semmi nem történik, más már az első alkalommal súlyos tüneteket produkál.

Forrás: 24.hu, címlapkép: CDC/ Michael L. Levin, Ph. D.