Kevesebb munka, több magánélet.

A csütörtök lesz az új péntek? Az igazi péntek már pihenéssel telik? Könnyen lehet, hogy hamarosan így lesz!

Izlandon ugyanis behatóan tanulmányozták a 4 napos munkahét következményeit. A szakemberek azt találták, hogy a negatívumok megszűntek, azaz eltűnt a kiégés, a stressz, a kötelező túlórázás, valamint a családi és baráti kapcsolatok leépülése. Ugyanakkor a produktivitás legrosszabb esetben is változatlan maradt, sőt gyakran még javult is a kevesebb időben dolgozók esetében.

A tanulmány szerint az állami szektorban csökkentett munkahét eddigi legnagyobb kísérlete sikeresnek bizonyult. Vagyis a helyzet megérett arra, hogy az állami szektor úttörő szerepet vállaljon a rövidebb munkahetek területén, a tanulságokból pedig a világ országai is profitálhatnak.

A kiindulási teória szerint a kiégés lehetetlenné teszi, hogy a munkavállalók hatékonyan dolgozzanak. Ez pedig több túlórához vezet, ami viszont még nagyobb eséllyel növeli a kiégések számát. Azoknál, akiknek elcsigázottan is muszáj dolgozniuk, például az ápolóknál egészségügyi tünetekben mutatkozik meg a sok munka káros hatása.

A vizsgálatot Reykjavík városi tanácsa rendelte el, főként állami szektorban. 4 éven keresztül csökkentett munkahetekben mérték a teljesítményt és a dolgozók közérzetét.

Egy részvető arról számolt be, hogy a megbeszéléseket, értekezleteket rövidítették. Sokkal rugalmasabbá váltak, ugyanakkor nem ismételtek munkákat és átértékelték a beosztásokat, munkafolyamatokat. Szükségessé vált a műszakok átszervezése is. Mivel nem csökkent a fizetés és nem bocsátottak el senkit sem, a munkavállalók ösztönözve érezték magukat az új megoldások keresésére.

A dolgozók hatékonyabban kezdtek gondolkodni, azon agyaltak, hogy miként tudnának kevesebb idő alatt több munkát elvégezni. Nagy segítség az is, hogy már egyre több eszköz áll a rendelkezésünkre: megosztás, online lehetőségek, internetes keresés, azonnali kommunikáció akár a számítógépen keresztül is, mindez pedig időmegtakarításhoz vezet. Amíg 20 éve fel kellett állni és átmenni egy másik szobába akár egy kérdéssel is, ma egyetlen pillanat alatt válasz érkezhet a monitorunkra. Számos feladat sokkal gyorsabban elvégezhető. Már nem kell írógépen pötyögni és nem szükséges a vonalas telefon mellett ülni, ha hívást várunk.

Ami viszont megfizethetetlennek bizonyult, az a személyes idő megnövekedése: több jutott a testmozgásra, a családra, a férfiak több házimunkából vették ki a részüket, a szülők pedig többet tudtak a gyerekekkel játszani.

Úgy tűnik, hogy a modern kor idő meghaladta a 35 órás munkahetet, könnyen lehet, hogy a közeljövőben 30 óra is elegendő lesz ahhoz, hogy elvégezzük a munkahelyi feladatainkat.

Forrás: www.goodnewsnetwork.org