Lebukom egy kis szamócáért.

A zöldségtermesztés nem feltétlenül sík parcellákat jelent, ma már a függőleges kertektől a talaj nélkül növekedő terményekig számos megoldás létezik. Most olasz kutatók egy csoportja létrehozta a világ első víz alatti veteményesét.

A tengeri algákat már régebb óta termesztik a parton mentén a víz alatt, arra viszont eddig nem volt példa, hogy bazsalikomot vagy szamócát nevelgessenek ezeken a területeken. Az úttörő jellegű, alámerült, apró üvegházakban azonban többek között saláta, paradicsom, aloé vera, cukkini, zöldbab, sőt gomba is helyet kapott.

A ’Nemo kertje’ projekt az élelmiszerellátás sokszínűségét hirdeti, miközben a klímaváltozásra is reagál, mivel Olaszország farmjai is egyre inkább szenvednek a szárazságtól.

A vízalatti kert 8 méterrel a víz szintje alatt rejlik Liguria partjainál. A minimális áramigényét napenergiából fedezi, a párolgó sós víz pedig kicsapódik az üvegen, így oldva meg a növények öntözését. A szüretelésben egy búvár segít.

Fotó: Nemo’s Garden, OceanReef

A hat, levegővel teli üvegházacska 2019 októberében nagy kárt szenvedett a viharok miatt, majd a pandémia szakította félbe a kísérletet. Azonban a kezdeti kudarcok ellenére sem adta fel a csapat a növények nevelését. 2021. június 6-án lett újra teljes valójában működőképes a kertecske, amelyben élő közvetítésben is lehet figyelni a növények növekedést.

A megnövekedett nyomás a víz alatt állítólag kedvező hatással bír a zöldségek csírázási sebességére, noha még csak meglehetősen kevés adat áll a kutatók rendelkezésére.

A körülmények hatására igazán intenzív ízű zöldségek teremnek, ugyanakkor a növények környezetét teljes mértékben kontrollálni lehet, hogy semmi olyan ne hasson rájuk, amit a termesztő nem szeretne.

Fotó: Nemo’s Garden, OceanReef

A Nemo kertje alapvetően egy kutatólabor, de ha az ötlet megvalósíthatónak tűnik, az új lehetőségeket nyit a szigeteken, partokon élők gazdálkodásában is.

Forrás: www.goodnewsnetwork.org, kiemelt kép: www.nemosgarden.com