Természetes ellenség.

A parlagfű agresszív gyom, megkeseríti a kerttulajdonosok és az allergiások életét. Bár hagyományosan, kézzel is ki lehet húzgálni, a felhagyott területeken gyakran tömegesen megjelenő növény ellen a legjobb egy nem vegyszerekkel irtó, biológiai védekezési módszer lenne.

Szerencsére most remény csillant arra, hogy ez a közeljövőben megérkezik, ugyanis már megjelentek a parlagfű természetes ellenségei is Európában. Noha maga a növény már évtizedek óta itt van, mindeddig a természetes ellenségei nem bukkantak fel.

A tudományos eredmények alapján a legígéretesebbnek egy bogár, a parlagfű olajosbogár (Ophraella communa) tűnik a parlagfű elleni védekezésben. Ez a faj Észak-Amerikából származik és már Európában is megjelent, stabil populációja Észak-Olaszországban, Milánó környékén alakult ki.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársai az elmúlt években vizsgálták ezt a bogarat, elsősorban tápnövény-preferencia szempontjából. A vizsgálat eredménye szerint pl. a napraforgó még alternatíva hiányában sem felelt meg neki. A Nébih most az ELKH (Eötvös Lóránd Kutató Hálózat) ATK Növényvédelmi Intézetével együttműködve tanulmányozza a parlagfű olajosbogár magyarországi előfordulását és a bogár hazai viszonyok közötti életmódját.

Noha hazai előfordulását egyszer már jelentették Soroksáron, azóta nincs több adat róla. Ezért most a lakosság, a rovarászok, a gazdálkodók és a természetjárók szíves segítségét kérik a tavalyi év őszén hazánkban is megjelent parlagfű-olajosbogár hazai előfordulásának a pontosabb feltárásához.

A bogár könnyen felismerhető, kb. fél centiméter hosszúságú, sárga, sárgásbarna színezetű, melynek szárnyfedőin fekete hosszirányú sávok láthatók. Főleg parlagfűn található meg, amelyen szabad szemmel is jól megfigyelhető.

Kép: portal.nebih.gov.hu

Kérik, hogy aki a bogarat látta, úgy küldje el annak pontos előfordulási adatait, amely magában foglalja a következőket: megfigyelési dátum, helyszín, lehetőleg egy jó minőségű fénykép, melyeket a parlagfubogar@atk.hu e-mail címre kell elküldeni.

Forrás: portal.nebih.gov.hu