Mit mutatnak a táplálkozási mintázatok?

A lakossági madáretetés hatása még nem teljes körűen ismert, de az biztosnak tűnik, hogy változásokat eredményez a vadon élő szárnyaspopulációkban.

Világszerte több millióan etetik a madarakat télen a kertekben, parkokban, iskolaudvarokon. Mindez aggodalmakat vet fel, hiszen elképzelhető, hogy a kerti vendégek függővé válnak az ember által kitett csemegéktől, ami megzavarja a tipikus állati viselkedést.

Az etetőknél könnyebben terjednek például a betegségek, de arra is van bizonyíték, hogy az etetés változásokat idézhet elő a madarak csőrszerkezetében. Ugyanakkor pozitív hatásai is lehetnek, például jobb kondícióba kerülhetnek a szárnyasok, könnyebben túlélik a telet, nagyobb a szaporulat.

Az mesterséges etetés ökológiai és biológiai hatásának jobb megértése érdekében a kutatók 67 kanadai cinege táplálkozási mintázatát tanulmányozták, akiket rádiófrekvenciás jeladóval láttak el. A madarak egyharmadán jelentős szárnynyírást végeztek, amivel a mozgásukat korlátozták. A többieket csak enyhén nyírták és volt egy kontrollcsoport is.

A tollak eltávolítása miatt nehezebben repültek a madarak, megnőtt a mozgás energiaigénye. A kutatók 21 etetőt ettek ki, ahol a madarakat azonosították, dokumentálták. Minden etetőt napraforgómaggal töltöttek fel. A cinegéke általában csak egy magot vesznek el a látogatásnál, így könnyű nyomonkövetni az evésüket.

A tanulmány alapján a hátránnyal induló egyedek nem látogatták gyakrabban az etetőket, annak ellenére, hogy több energiára volt szükségük. Vagyis ezt a plusz táplálékforrást ne használják mankóként, nem támaszkodnak erre a madarak.

Sőt, a nyírt szárnyú madarak rövidesen inkább csökkentették a helyi etetők felkeresését, talán azért, hogy ne legyenek a ragadozóknak annyira kitéve. Nagyjából két hét múlva mindegyik madárcsoport hasonló táplálkozási mintázatot mutatott. A környezetből beszerezhető táplálékokkal ellensúlyozták a megnövekedett energiaigényüket, nem az etetőkben található magokkal.

Az eddigi eredmények szerint tehát a madárrajongó továbbra is bűntudat nélkül etethetik szárnyas barátaikat. A következtetések a Journal of Avian Biology c. tudományos folyóiratban kerültek publikálásra.

Forrás: www.upi.com