Kulturális és természeti örökség.

Idén 11. alkalommal rendezik meg az Európai Év Fája vetélkedőt, amelyben hazánkat a mélykúti júdásfa képviseli. A korábbi tapasztalatok alapján jó eséllyel száll a ringbe ez a tavasszal meseszépen virágba boruló, több mint 250 éves fa, amely a mélykúti templomdombon áll.

14 ország fái vetélkednek egymással idén, így a győzelemhez ismét minden támogatásra szükség van.

A szavazás február 28-ig tart, a szavazatok számának alakulását február 22-ig lehet majd követni, az eredményt pedig a március 17-i díjátadón hozzák majd nyilvánosságra a szervezők.

A verseny, amelynek eddig már 4 alkalommal magyar nyertese lett, a fák és az emberek, a természet és a közösségek kapcsolatára hívja fel a figyelmet, de hangsúlyozza a fáknak Európa kulturális és természeti örökségében betöltött szerepét és jelentőségét is.

A mélykúti templom mellett álló fát Ferences-rendi szerzetesek ültették, a magjait Szabadkáról hozták magukkal. Érdekesség, hogy a júdásfa a kisváros pontos mértani középpontjában helyezkedik el.

Akárcsak az előző években, idén is két fára szavazhat mindenki. Nem lesz könnyű választani – a hazai jelölt 13 versenytársa között megtalálhatjuk például Lecina (Spanyolország) ezeréves magyaltölgyét, amely körül boszorkányok is táncoltak a legendák szerint, vagy a Medulin (Horvátország) főterén álló több mint 100 éves ostorfát is.

A döntős fákkal itt tudunk megismerkedni, majd leadhatjuk a szavazatunkat is: www.treeoftheyear.org/vote

Kiemelt kép: Kovács Tamás/www.treeoftheyear.org