Van élet a focin és a teniszen túl.

Ha azt hiszed, hogy a létező legkülönlegesebb sport a gyephoki, akkor tévedsz: egészen döbbenetes sportok léteznek a nagyvilágban.

Megmutatjuk a 10 legszokatlanabbat!

1. Olajbirkózás

Az olajbirkózás egyfajta nemzeti sport Törökországban. Az egyik legrégebbi versenyt minden évben a törökországi Kirkpinarban rendezik, de máshol a nagyvilágban is megmérkőznek a versenyzők júniusban. Maga a verseny egy fesztivál részeként zajlik 1357 óta, ekkor ünnepelték először az oszmán dicsőséget. A mérkőzés során olívaolajjal bekent testű emberek próbálják az ellenfelet földre teríteni.

2. Bothajítás

Először a Micimackóban bukkant fel ez a különleges sport, amit valószínűleg már sokan űztünk magunktól is. Az egyszerű tevékenység bármelyik, patak vagy folyó felett átívelő hídról végezhető, a játékosok egy botot hajítanak a vízbe (fenn), és az nyer, akinek a másik oldalon (lenn, amerre folyik a víz) először bukkan fel a pálcája. Létezik Bothajító Világbajnokság is a Temzén, 1984 óta.

3. Ágy-futam

Az első versenyt 1965-ben tartották, akkor még a hadsereg és a tengerészet tagjai részére, azóta viszont már bárki indulhat az amerikai futamon. 6 versenyző van egy csapatban: öten az ágyat húzzák, egy pedig az ágyon helyezkedik el. Minden csapatnak gondoskodnia kell a saját ágyáról, amit minden évben más tematika szerint kell dekorálnia. Az ágyak 4 keréken futnak, de tudniuk kell úszni is. A 3 km-es futamon dombra is fel kell jutniuk, és egy folyón is át kell érniük.

4. Zorb (gömbözés)

Egy nagy, átlátszó, műanyag gömb vagy buborék belsejében gurulás: ez a zorb. Extrémnek tűnik, de inkább szórakozás, nincsenek versenyek, csak nem mindennapi élmény.

5. Extrém vasalás

Valószínűleg nincs háziasszony, aki élvezné azt, hogy szabadidejében is vasaljon, ráadásul egy igen veszélyes sport keretében. Az extrém vasalás egyfajta előadóművészet is egyben, ahol a vasalódeszka, a kihúzott vasaló és a gyűrött ruhák játsszák a főszerepet, miközben a vasalást akár víz alatt, sziklákról lógva, vagy jármű tetején is végezhetik.

6. Feleségcipelés

Férfiak mérik össze erejüket, ügyességüket, feleségükkel (vagy más nővel) a nyakukban, hátukon. Minden júliusban Finnországban rendezik a versenyt, a férjeknek egy 253.5 m hosszú szakaszt kell megtenniük, nejüket cipelve. A száraz és vizes részekkel tarkított verseny megnyeréséhez elég motiváció, hogy a feleség súlyának megfelelő mennyiségű sört kap a győztes.

7. Grimaszolás

Ezen a versenyen a legrondább pofa nyer. A verseny eredete 1297-re nyúlik vissza, az Egyesült Királyságban jutott valakinek eszébe, hogy díjazzák a legcsúnyább grimaszt vágó embert.

8. Sakk boksz

Ez a hibrid sport a sakkozást és a boxot kombinálja. Egy francia rendező, Enki Bilal által feltalált sport 1992-ben az ő képregényében debütált. Dinamikusan fejlődő sport, ahol egy ütés vagy egy lépés dönti el a játszmát. Összesen 11 kört játszanak, 4 perc sakkal kezdve, majd 2 perc boksszal folytatva a meccset.

9. Bossaball

A bossaball igen látványos sport, amit Filip Eyckmans talált ki 2004-ben, Spanyolországban. Hasonlít a röplabdához, de a fociból, gimnasztikából és a capoeira-ból átvett elemeket is tartalmaz. Egy speciálisan kialakított, felfújható pályán játsszák, a háló mindkét oldalán kör alakú trambulin található. A két csapat mindegyike 3-5 játékossal áll ki.

10. Meztelen sportok

Meztelen bicajozás, ruha nélküli úszás: a világ számos pontján tartanak meztelen versenyeket, egyébként hagyományosnak mondható sportokból is.

Forrás: www.wonderslist.com