Egy probléma megoldva, de született egy másik.

Világszerte nagy tömegek szednek antidepresszánsokat: csak az USA-ban a lakosság 13 %-a él vényköteles szorongáscsökkentő gyógyszereken. A pirulákat szedők száma ráadásul folyamatosan nő a stresszes, rohanó világunkban, a 2000-es évek elejéhez képest nagyjából 65 %-os növekedést saccolnak a szakemberek.

A tabletták az idegrendszerre hatnak, a hangulatot javítják. Az emberek csak a gyógyszer jótékony hatását érzik, azonban a szakembereket aggasztja, hogy más élőlényekre milyen hatással vannak az óriási mennyiségben fogyasztott szerek.

Az Ecology and Evolution című folyóiratban megjelent tanulmány a Portlandi Egyetem kutatóinak tapasztalatait részletezi. A vizsgálatok során a tudósok közelebbről szemügyre vették, hogy miként hatnak a tenger élővilágra azok a pirulák, amelyeket elhajítanak, és egyszerűen a természetben végzik.

Az egyik ilyen kísérlet során a Prozac nevű gyógyszer egyik fő hatóanyagát, a fluoxetint tanulmányozták, egy öbölmenti rákfaj vizébe téve. Normális esetben ez a rák éjszaka aktív, kerüli a találkozásokat és elrejtőzik az üledékben, amikor a ragadozó megjelenik. A gyógyszerrel „kezelt” példány viselkedése azonban drámaian megváltozott. Ahelyett, hogy elmenekült volna a ragadozó elől, inkább konfrontálódott, vállalva ezzel a haláltusát. Sokkal aktívabb volt nappal is, agresszív volt a társaival szemben és belement a csatározásokba is.

Hogyan kerülnek ezek a gyógyszerek a vizekbe? Több úton. Néhányan a fel nem használt vagy lejárt gyógyszereket egyszerűen lehúzzák a WC-n. A szennyezés származhat a szemétből, az emberi vizeletből vagy székletből.

Korábban már készültek arról tanulmányok, hogy a halak agyából mutattak ki antidepresszáns-nyomokat, ráadásul a partvidékek egyre sűrűbben lakottak – a túlnépesedés matt gyakran eddig kietlennek számító területeket is benépesülnek. Nem ismert még az sem, hogy a rengeteg, vízbe kerülő különböző gyógyszer hatása miként kapcsolódik össze és miként változtatják meg a vízi élőlények viselkedését.

Sajnos úgy tűnik, hogy miközben kezeljük a saját depressziónkat, gyártunk egy másik problémát: ökológiai katasztrófát idézünk elő.

Forrás: mentalfloss.com