Kaszálni kell a vízi gesztenyét.

Véget ért a sulyom, vagyis a vízigesztenye kaszálása a Tisza-tónál, fellélegezhetnek a halak. Idén a munkálatok a hűvös tavasz miatt később kezdődtek, de a hirtelen jött felmelegedés következtében később bőven akadt dolguk a szakembereknek.

A sulymot ezúttal is négy lengőkaszás csónak vágta a Tisza-tó több pontján.  Először a Poroszlói-, Sarudi- és Abádszalóki-medencében dolgoztak, végül a Tiszavalki-medence is sorra került. A nehézségek ellenére a szakemberek mindaddig folytatták a kaszálást, amíg azt hatékonyan lehetett végezni. Ahogy a hínár szára egyre erősebb, úgy egyre nehezebb irtani is.

A munkákkal elsősorban a halaknak igyekeznek életteret biztosítani, illetve közlekedőutakat, horgászhelyeket hoztak így létre a felszabadult, 800 hektárnyi vízfelületen.

A horgászok által rendszeresen elvégzett élőhelyfenntartási munkáknak is köszönhető, hogy a tóban a haltáplálék-szervezetek elszaporodnak és mérséklik a nyaranta előforduló oxigénhiány okozta halpusztulás veszélyét.

A tüskés sulyom a strandolók rémálma is, mert az előző évből ottmaradt, partra vetett termésekbe lépni igen fájdalmas. Nem is olyan régen még hazánkban is előszeretettel fogyasztották a tüskés terméseket, de ma már csak külön engedély birtokában gyűjthető.

A vízinövény kezdetben az iszapban gyökerezik, majd levélrózsájának kifejlődése után úszó hínárrá válik. Rombusz alakú vízfelszíni levelei, és hólyagszerűen felfújt levélnyelei vannak. Alámerült, víz alatti levelei fésűsen szeldeltek, gyökérszerűek. Fehér virágai július-augusztusban nyílnak. Szürkésfekete termése 2-4 cm hosszú, 2-4 szarvú, a csúcsán koronát visel.

A keményítőben gazdag termése miatt, a sulyom bizonyos időszakokban, pl. török háborúk és hódoltság idején, mint ínségeledel is ismert volt.

Valamikor hazánkban is nagy hagyománya volt a sulyom elkészítésének. Termését nyersen, sütve, főzve, lisztként lepénybe-kásába téve fogyasztották, de kenyeret is sütöttek belőle. Mielőtt védetté nyilvánították, a Tisza-menti éttermekben finom szószával készült fogásokat lehetett enni.

Forrás: sporthorgasz.eu