Őrületbe kerget.

Bájos a neve, de a gympie fa, más néven szúrós bokor, vagyis a Dendrocnide moroides egyáltalán nem kedves növény. Érintése olyan fájdalmakat okoz akár évekig is, hogy szinte beleőrül az ember. Puha, szív alakú levelei tele vannak ezernyi szőrszerű nyúlvánnyal (trichómával), amelyeknek méreganyaga miatt az áldozatok jóformán hetekig vergődnek. A vélekedések szerint ez egész Ausztrália legmérgezőbb növénye.

Marina Hurley botanikus, aki 3 évig tanulmányozta a növényt Queensland esőerdeiben úgy fogalmazott, hogy olyan, mintha egyszerre öntenének le forró savval és közben az áram is megrázna minket. Őt magát is többször megszúrta a növény és annak ellenére kórházba is került egyszer, hogy védőfelszerelést viselt.

Fotó: Marina Hurley

A gympie fa az esőerdők közelében él Ausztrália keleti részén, egyike a kontinens 6 szúrós fájának. Az egész növényt kis, tüskeszerű képletek borítják. Ha hozzáérünk, letörik a tüske teteje, a méreganyag pedig az áldozat bőrére jut. A szúrós szerszámok olyan aprók, hogy szinte lehetetlen eltávolítani őket a bőrből, márpedig amíg ott vannak, folyamatosan adagolják a neurotoxint, valahányszor hozzáérünk a bőrhöz, vízzel érintkezünk, esetleg a hőmérséklet változik. Még a száraz levelek is tele vannak méreggel. Ráadásul a növény folyamatosan hullatja a szőröket, ezek a levegőben maradnak, ott szállnak, lebegnek, belélegezve is súlyos gondokat okozhatnak, allergiához vezethetnek.

Fotó: Marina Hurley

Egy szakember, aki a levelekhez ért, arról számolt be, hogy 3 napig szinte elviselhetetlen fájdalmai voltak, de még 2 év után is előtörtek a kínok, amikor hideg vízzel zuhanyozott.

Számos történet kering a növényről, állítólag olyan áldozat is volt, aki inkább az öngyilkosságba menekült a sokkoló fájdalom miatt.

Dendrocnide moroides leaf surface stingers P1100876

Mindezek ellenére a növény táplálékul szolgál néhány állat számra. A leveleket fogyasztja egy éjjeli bogár és számos más levélrágó vagy szívogató rovar, sőt egy kengurufaj is.

Fotó: Caroline Marschner/Dreamstime.com

Forrás: www.amusingplanet.com