A kék 50 árnyalata.

Hol csobbannál szívesebben, ha tehetnéd: a tengerben vagy a medencében? Az igazán szerencséseknek nem kell választaniuk, mert léteznek olyan medencék, ahol a két lehetőség akár egyszerre vagy gyors egymásutánban is választható. Ausztráliától Olaszországig megmártózhatunk olyan medencékben, amelyek természetes vagy mesterséges kialakításúak. Ami közös bennük, hogy lélegzetelállítóak.

Lássuk őket!

Giola lagúna, Thászosz, Görögország

Valóságos geológiai csoda ez a sziklákba vájt lagúna. Körülötte a kőzetekből természetes teraszok alakultak ki és az egyetlen lehetőség bejutni a vízbe, ha beleugrunk. Noha a víz az Égei-tengerből érkezik, annál melegebb, így még tavasszal vagy ősszel is úszhatunk benne. A görög mitológia szerint a lagúna Zeusznak magának a szeme.

Saint-Malo tengeri medence, Saint-Malo, Franciaország

Franciaország nyugati partjainál igencsak látványos az ár-apály jelensége. Mintegy kontrasztként a mellette elhelyezkedő Saint-Malo medence nyugodt és békés. Az 1937-ben Rene Lesaunier által tervezett medence egy búvártoronnyal is rendelkezik, ami napi 24 órán keresztül nyitva áll.

Grotta della Poesia, Roca Vecchia, Olaszország

A „Költészet barlangja” egy tojásalakú kráter az Adriai-tengerben, amely tiszta kékeszöld vizéről és búvárkodásra alkalmas szikláiról ismert. Ez a világ egyik legszebb természetes úszómedencéje, amelyből egy összekötő alagúton keresztül közvetlenül a tengerbe úszhatunk ki.

Bondi Icebergs Pool, Sydney, Ausztrália

A Bondi Icebergs Pool is a világ egyik legtöbbet fotózott medencéje. A Bondi Iceberg Úszóklub 1929-es megalakulása óta igen ismert, a tagok minden évszakban használják a medencét.

Sliema szikla medencék, Málta

Ezek a medencék nem természetes kialakításúak, de ez nem von le a szépségükből. Szorgos kezek számos négyzetalakú medencét vágtak a sziklás partszakaszba. A 1600-as években kialakított fürdőlyukak azt a célt szolgálták, hogy a viktoriánus kor asszonyai ponyvával takart módon, zavartalanul fürdőzhessenek.

Kitsilano medence, Vancouver, Kanada

Háromszor olyan hosszú, mint egy olimpiai méretű medence, a fűtött, sós vize mellett a lenyűgöző panorámáért is érdemes felkeresni.

Bronte Baths, Sydney, Ausztrália

A sziklás területre épült gyönyörű medence partjáról a naplementében is érdemes gyönyörködni.

To Sua, Szamoa

Több ezer év alatt a lávamezők eróziója számos kis üreget, mélyedést eredményezett. A medencécskék közül a To Sua a legméretesebb, neve „nagy lyukat” jelent. Az óceánparti tavacskát kertek és buja zöld veszi körbe, a fürdeni vágyók egy létrán keresztül ereszkedhetnek le.

Forrás: matadornetwork.com