Selyme törékeny.

Nincs szájszerve, amellyel táplálkozni tudna, és mindössze 5 napig él: a világ legnagyobb lepkéje különös teremtmény.

A pávaszemek családjába tartozó atlaszlepke (Attacus atlas) a trópusi erdők lakója, Délkelet-Ázsiában, Indonéziában, a Borneó szigetvilágában honos. Hatalmas termete miatt nevezik Atlasznak, a görög mitológia óriása után.

Kína egyes területein kígyófejű pillangó a neve, mivel a szárnyak vége valóban egy kígyó fejére hasonlít, tökéletes példája a védelmet szolgáló mimikrinek. A lepke így próbálja elijeszteni a madarakat, amelyek a lárvák fő fogyasztói. Fenyegetettség esetén még arra is képes, hogy a földre fekve utánozza a kígyók mozgását.

A szárnyak felső része vörösesbarna, fekete, fehér, rózsaszín és lila mintázattal, háromszögű üvegablakkal, az alsó rész halványabb. A világ egyik legnagyobb lepkéje, ennek a fajnak a szárnyfelülete a legnagyobb, és egyben a legnagyobb fesztávolságú éjszakai lepke is. A nőstények szárnyának fesztávolsága elérheti a 26 centimétert is.

Az atlaszlepke kizárólag lárva állapotban táplálkozik, miután lepkévé alakul, szájszerv hiányában ez a tevékenység megszűnik, csupán a fajfenntartásnak él a születése pillanatától kezdve. Csak a lárvakorban elraktározott zsírt tudja felhasználni. Energiát úgy próbál spórolni, hogy csak annyit repül, amennyit muszáj. Nagyon gyenge és bizonytalan repülő, ezért csak éjjel kel útra, napközben pihen. Természetes élőhelyén a lárva tápnövényei bizonyos citrusfélék és örökzöldek, fogságban főként a nyári orgonát és a fagyalt részesíti előnyben.

Indiában selyemtenyésztésre hasznosítják, selyme sötét és a gyapjúhoz hasonlatosan igen tartós (ún. fagara). Ez a selyem törékeny szálak formájában választódik ki.

Forrás: amusingplanet.com