Sötétpiros különlegesség.

Kinyílt az első sztyeppei bazsarózsa Mezőzáhon – a hírt a Maros Megyei Mezőzáhi Botanikus Rezervátum gondnoka adta közre egy fotó kíséretében.

A keleti vagy sztyeppei bazsarózsa (Paeonia tenuifolia) eredetileg a Fekete- és a Kaszpi-tenger környéki sztyeppék növénye.  Innen terjedt el a Kárpátoktól délre, Erdélybe, de az utóbbi években egyetlen helyen Magyarországon is megtalálták.

A lágyszárú évelő kb. 10-50 cm magasra nő.  A föld alatt gumósan megvastagodott gyökereiben tárolt szénhidrátoknak köszönhetően tavasszal korán képes virágot hozni. A növény minden része mérgező. Nagy, sötétpiros virágai április végétől május közepéig nyílnak. Az aranysárga porzók igen mutatósak.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Norissima (@n0rissima) által megosztott bejegyzés

A Maros Megyei Mezőzáhi Botanikus Rezervátumot rengetegen keresik fel abban a pár napban, amikor a sztyeppei bazsarózsa virágzik. A 3,5 hektáros területen kb. 50 ezer bazsarózsa bontja szirmait. Ez Erdélyben az egyetlen hely, ahol megtalálható, ráadásul a világban sehol máshol nem növekszik olyan magasságban (450-500 méteren) a növény, mint a Mezőzáhi Rezervátumban.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

. (@drumetii_prin_patria_mea) által megosztott bejegyzés

A sztyeppei bazsarózsa fényigényes. A jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag, semleges kémhatású talajt kedveli. Kertekbe ültetett, nemesített fajtái is kedveltek. Hazánkban fokozottan védett, természetvédelmi értéke 250 000 Ft.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Biró Ágota (@biro_agota) által megosztott bejegyzés

Forrás: szekelyhon.ro