Új fények.

A természetben az egyik legvarázslatosabb jelenség, ha egy állat, növény vagy gomba a sötétben képes világítani enzimek segítségével. Hihetetlen látványt nyújtanak ezek az élőlények, akár a tenger fenekén, akár az erdő mélyén élnek.

glowee.com

A varázslat most egy Párizstól nem messze fekvő városba, Rambouillet-be is beköltözött.
A biolumineszcencia elvén működő lámpák alkotóinak célja, hogy megváltoztassák a városi fényhasználat módját, új alternatívákat találjanak. A francia startup cég, a Glowee munkatársai olyan légkört kívánnak létrehozni, amely jobban tiszteli a lakókat, a környezetet és a biodiverzitást.

glowee.com

A kis csövek milliárdnyi baktériumot tartalmaznak, egészen pontosan egy tengeri baktériumfajt (Aliivibrio fischeri), amelyet Franciaország partjainál gyűjtenek be és halványkéken világít. Alapvető tápanyagok keveréke kerül a focilabda méretű csövekbe, amelyek képesek 15 lumen fénymennyiséget kibocsátani. Egy mechanizmus segítségével oxigént vonnak be a tartályokba, arra van ugyanis szüksége a baktériumban található luciferáz enzimnek a fény létrehozásához. A lámpa lekapcsolásához elegendő az oxigén keringését leállítani.

glowee.com

A kritikus hangok szerint a biolumineszcens lámpák negyedannyi fényt adnak csak, mint ami elfogadható egy közlámpa esetén, de a cég szerint újra kell gondolni a közvilágítást, hiszen ezek a baktériumkeverékek akár virágládában is elhelyezhetőek. A fenntarthatóság pedig egyértelműen az újdonság felé billenti a mérleg nyelvét.

A cég a közeljövőben 40 hasonló városi világításprojekten fog dolgozni Európában.

Forrás, kiemelt kép: goodnewsnetwork.org