Robogás.

Nem csak a karantén heteiben érdemes kimozdulni egy kicsit a világháló segítségével, de most mindenképp az. Akár a fotelből is végigroboghatunk az Andok lejtőin, a norvég fjordok között, a londoni utcák felett a virtuális túrák segítségével. Helyezkedjünk el kényelmesen, a kalauz már belefújt a sípjába, indulunk!

1. Flåm-vasútvonal, Norvégia

A világ egyik legszebb vasútvonala elképesztő fjordok között vezet. Vízesések, hófödte hegycsúcsok, szakadékok, farmok mellett halad az út.

2. Geibi vonal– Fukuen vonal, Japán

Belekóstolhatunk a japán vidéki életbe, ha Hiroshimában vonatra szállunk. Hegyvidék, lenyűgöző hidak, hosszú, sötét alagutak várnak ránk.

3. Bernina vasútvonal, Svájcból Olaszországba

A svájci St. Moritzból gördül ki vagonunk, és az olaszországi Tiranóban ér majd véget az utazásunk. Festői falvacskák, szédítő sziklák és kristálytiszta víz képe tárul elénk, miközben a kávénkat kortyolva kinézünk az ablakon. Európa legmagasabbra felkapaszkodó hegyi vonata varázslatos utazást ígér.

4. Pikes Peak fogaskerekű, Colorado, USA

Észak-Amerika legmagasabban fekvő vasútvonala a Colorado állambeli Pikes Peak csúcsra (4302 m) robog fel.

5. Bijelo Polje–Bar vasútvonal, Montenegro

Az Adriai-tenger mellől, Bar városából indul az út, amely áthalad egy nagyon hosszú alagúton, majd Európa legmagasabb vasúti hídján. Lenyűgöző hegyek között zakatolva 102 alagúton és 96 hídon keresztül roboghatunk Bijelo Polje városáig.

6. Észak-Wales parti vasútvonal, Angliából Walesbe

A lenyűgöző walesi partokon pöfékelő British Rail Class 175 dízel személyvonat elhalad városok mellett, keresztülrobog a buja, zöld vidékeken és érinti a tengerpartot is.

7. Nordland-vasútvonal, Norvégia

A kaland a Trondheim fjordban kezdődik és egyre havasabb tájakra vezet. Még az északi sarkkörbe is eljutunk.

8. Ferrocarril Central Andino, Peru

Alighanem a világ egyik legfestőibb vasútvonala, amely a Csendes-óceán partján fekvő Callao városát köti össze az andokbeli Cerro de Pasco városával. Elképesztő hegyek, alagutak és hidak várnak, ha felszállunk a vonatra.

9. 7 Express Line, New York, USA

Az amerikai metropoliszban haladó 7 Express Line (Flushing Express) Queens és Manhattan között közlekedik. Itt a lehetőség bepillantani egy nyüzsgő nagyváros életébe!

10. Szarajevó–Ploče vasútvonal, Bosznia-Hercegovina

Čapljina városából indulva átrobog Horvátországba, majd újra visszatér Bosznia-Hercegovinába ez a vonat. A lenyűgöző hegyekkel, történelmi kisvárosokkal tarkított útvonal varázslatos tájat ígér.

11. Délnyugati vasútvonal, Anglia

A Londoni Waterloo állomásról indulva nyugat felé tartva utazhatunk, egészen Southampton központi állomásáig.

12. Durango & Silverton keskeny nyomtávú vasútvonal, Colorado állam, USA

A történelmi vasútvonal a hegyek között szállítja az utasokat, mindössze 90 cm széles síneken.  Lélegzetelállító, ahogyan az Animas-folyó feletti sziklába vájt keskeny párkányon halad, vagy ahogy felkapaszkodik a vad hegyekre.

13. Wengernalp vasútvonal, Svájc

Ez az út Lauterbrunnenből vezet a Kleine Scheidegg hágóig. Keresztülrobog a lenyűgöző kis svájci falvakon, fával borított lankákon, háttérben figyelő hegyeken, völgyeken.

Forrás: www.travelandleisure.com