Konyhatündérek.

A Kinderkookkafé egy családi étterem Amszterdamban. Különlegessége, hogy teljes mértékben gyerekek vezetik: ők főznek, ők tálalnak, ők hozzák a számlát és ők is mosogatnak, a felnőtt személyzet segítségével.

Az egyszerű menü főételeket és desszerteket tartalmaz, a hozzávalók frissek, egészségesek, az árak barátságosak. A hely annyira népszerű, hogy érdemes előre asztalt foglalni, ha szeretnénk itt étkezni.

 

Fotó: sandydr/Flickr

Maga a hely részben étterem, részben egy főzőiskola, részben pedig gyerekmegőrző. A szülők itt tudják hagyni a gyerekeiket délután, elintézik a dolgaikat, majd később, este visszatérnek, hogy elfogyasszák azt a vacsorát, amit a gyerekek készítettek el közben.

Fotó: sandydr/Flickr

Amíg a kicsik ott tartózkodnak, megtanulhatnak főzni, tálalni és várakozni. Két felnőtt segíti és felügyeli a munkálatokat, természetesen szó sincs arról, hogy egyedül kellene boldogulniuk a konyhában.

A gyerekek közösen, némi irányítással főzik meg a szombati vacsorát, és együtt sütnek kekszeket, süteményeket is a vasárnapi tea mellé.

A betérő lurkók csatlakozhatnak a konyhai csapathoz, ha szeretnének, de semmi sem kötelező: ha inkább a családjukkal étkeznének és kikapcsolódnának, azt is megtehetik.

Rajzok és ábrák segítik az eligazodást, világossá téve, hogy melyik gyerek készíthet szendvicset, melyik milkshake-et, melyik már komolyabb süteményeket. Minden hozzávaló, eszköz, minden utasítás megfelel az adott gyerek életkorának. Itt aztán tényleg mindent megtehetnek e gyerekek, amit a konyha megenged: lehet főzni, mosogatni, számlát kivinni, kavargatni, teríteni, porciózni.

Fotó: Jana Kleitsch/Flickr
Fotó: Jessica/Flickr

Forrás: www.amusingplanet.com