Évezredek óta együtt.

A jak, ami leginkább egy hajas szarvasmarhára vagy bölényre emlékeztet, már régóta az ember közelében él. Itt az ideje többet is megtudnunk erről a mókás külsejű állatról!

1. Vad vagy házi

Az állat neve, a „jak” a tibeti nyelvből származik (ők a bikáját nevezik yag-nak). A házi jak latin nevének jelentése „hörgő ökör”, a vadjak a „néma ökör” megnevezést kapta.

Két faja van tehát: a vad és a házi jak. Egyes feltételezések szerint a vadjak az őstulokból (a szarvasmarha őse) divergálódott, mások szerint viszont a bölényekkel közelebbi rokonok. Alapvető különbség a két faj között a méretükben van. A háziasítottak általában kisebbek, mint a vadon élő társaik és kevesebbet is nyomnak.

2. A vadjakot 5000 éve háziasították

A feltételezések szerint a vadjakot a Tibetben élő qiang törzsbeliek háziasították. Haszonállatként terhet cipel, húst ad, bőréből anyagot, ruhát készítenek.

3. A jaktejet „szuperételnek” tartják

Ázsiában gyakorlatilag az állat minden részét hasznosítják, így a tejét is. A jaktej sok aminosavat, kalciumot és A-vitamint tartalmaz. A tejből vajat készítenek, abból pedig teát. A jakvajtea alapja fekete tea és kerül bele só is.

4. A háziasított jakok sokasodnak, de a vadon élőket a kihalás fenyegeti

A vadjak, amely valamikor széles körben elterjedt volt a Tibeti-fennsíkon, természetvédelmi státusza jelenleg veszélyeztetett. Számát 7500-10000 ivarérett állatra becsülik. Ezzel szemben a háziasított változata elterjedt a világon, 14-15 millió példány él csak Ázsiában.

5. Nem csak Ázsiában élnek

A jakok nem csak Ázsiában élnek. Nagyjából 5000-re teszik azon jakok számát, amelyek Észak-Amerikában vannak nyilvántartva, de vélhetően ennél többre rúg a számuk. Tartásuk azért is népszerű, mert csak harmadannyi füvet esznek, mint a szarvasmarhák, nem rongálják a környezetet. A hegyvidéki terepen is elboldogulnak, nem igényelnek sok figyelmet, jól ellenállnak a betegségeknek is.

6. A jakszőr az új kasmír

A kasmír a kasmírkecske szőréből készül, azonban a jak szőre hasonlóan puha és meleg, az állat maga viszont sokkal kevésbé rombolja a környezetét, mint a kecske.

Forrás: www.mnn.com