Rövid az út.

A legtöbb ember úgy képzel egy folyót, mint végeláthatatlan vízfolyamot: hajók haladnak rajta, partján horgászok és fürdőzők ülnek, vizében halak úszkálnak, a víz pedig dombokon és völgyeken keresztül, hosszan kanyarog. Valójában nem minden folyó ilyen, akadnak nagyon rövidek is, amelyeket mégsem pataknak, érnek, csermelynek nevezünk, noha a méretük alapján rászolgálnának az elnevezésre.

Az Encyclopedia Britannica szerint a folyó „bármely természetes vízfolyás, amely mederben folyik, határozott partokkal”. Akadnak azonban többágú, karakteres parttal nem jellemezhető, időnként kiszáradó folyók is. A definíció pontos értelmezése meglehetősen szubjektív, az alábbi vízfolyamokat azonban a világ legrövidebb folyói között tartják számon:

Tamborasi folyó

A mindössze 20 méter hosszú Tamborasi folyót Indonéziában találjuk. A folyó egy forrásból ered, amely a sziklás dombon tör elő, keresztezi a szűk partot, majd a Boni-öbölbe torkollik. A türkiz színű víz népszerű a turisták között.

Reprua folyó

A Grúzában található Reprua folyó alig több, mint 27 méter hosszú. A világ második legmélyebb barlangjában, a Krubera-barlangban ered, és a Fekete-tengerbe ömlik.

Ombla folyó

Az Ombla folyó Dubrovnik közelében folyik, mindössze 30 méter hosszú és számos olyan jellemzővel rendelkezik, mint egy igazi folyó. A karsztforrásként eredő folyamot egy hatalmas barlang felszín alatti vizei táplálják. Ezt követően 30 métert halad, mielőtt elér egy vízlépcsőhöz és az Adriába ömlik. Annak ellenére, hogy rövid utat tesz meg, óriási, legalább 600 km²-es vízgyűjtő területe van. Több mint 50 000 ember él ebben a régióban. Az Ombla folyó látja el ivóvízzel Dubrovnik lakosságát is.

Fotó: tartanparty

Roe folyó

A Montana államban, a Great Falls vízesés mellett keresendő Roe folyó az USA legrövidebb folyója a maga 61 méterével.

Fotó: bishib70/Flickr

Los Patos

A Los Patos, vagy „Kacsa folyó” a Dominikai Köztársaságban folyik. A 61 méter hosszú vízszakasz népszerű horgász- és fürdőhely.

D folyó

A sajátos nevű D folyó az USA Oregon államában található: a Devils tótól „robog” a Csendes-óceánig, 130 méteren keresztül.

Fotó: Jess Kraft

Forrás: www.amusingplanet.com