Elszigetelve.

Nincsenek autók, utak és még utcai lámpák sem: a Sark-sziget meglehetősen világvégi helynek tűnik. A Franciaország és Anglia között található Csatorna-szigetek egyikén azonban meglepő módon börtön üzemel, méghozzá a világ legkisebb fogdája.

A mindössze 2 apró cellát tartalmazó épület hivatalosan is Guinness-rekorder, mint a világ legkisebb börtöne.

A fogdafülkéket egy szűk folyosó választja el egymástól, az egyik szoba 1,8-szor 1,8 méteres, a másik 1,8-szor 2,4 méteres. A helyiségekben farácsos ágyakat találunk, vékony matracokkal. A fogvatartottak itt csupán 2 napot tölthetnek, utána átszállításra kerülnek a szomszédos Guernsey-szigetre.

Old prison, Sark

A sziget lakosainak száma alig 600 fő, a földdarab 5 km hosszú és 1,6 km széles. A Guernsey-n működő bíróság 1832-ben rendelte el itt egy új börtön építését, mivel az eredeti már alkalmatlannak bizonyult, azonban a pénzügyi megszorításoknak köszönhetően több mint 2 évtizedet vett igénybe az, hogy egyáltalán elkezdjék az építkezést. A fogda végül 1856-ra készült el és azóta üzemel. A jelentések szerint a szigeten nem sűrűn történnek bűnügyek, azonban az börtön technikailag még mindig használatban van és a cellákba időnként randalírozó turisták vagy ittas helyiek kerülnek.

A börtön eddigi leghíresebb lakója Andres Gardes volt, egy munkanélküli francia atomfizikus, aki úgy vélte magáról, hogy ő a jogos örököse és tulajdonosa  a szigetnek.

Mivel senki sem vette a kijelentéseit komolyan, elhatározta, hogy megszállja egyszemélyes hadseregként a földdarabot. Teleplakátolta a szigetet, bejelentve az inváziót, így amikor tényleg megérkezett a félautomata fegyverrel, az ügyeletes rendőr ököllel arcon ütötte és lefegyverezte, majd letartóztatta és a fogdába vitte.

Sark Prison

Noha a világ legkisebb börtönének szerkezete alig változott, mostanra bevezetésre került az áram és fűtés is, így kissé komfortosabbá vált a raboskodás. Ablaka azonban továbbra sincs az épületnek.

Forrás: www.odditycentral.com