Több, mint 3000 éves épület.

A legenda szerint a törökországi Van-tó mélye egy ősi várat rejt. Most úgy tűnik, hogy a legenda életre kelt – azaz a történet valóságalapjához többé nem férhet kétség.

Fotó: gozturk/Wikimedia Commons

A Van Yüzüncü Yıl Egyetem régészei fedezték fel a kb. 3000 éves vár jól megőrződött maradványait, amelyek vélhetően még az Uratru cvilizáció idejéből származnak.

Híresztelték, hogy valami van a víz alatt… amolyan pletyka volt ez arrafelé. Mégis, a legtöbben úgy vélték, hogy a kutatók semmit sem fognak találni a tó mélyén. Nem lett igazuk – az elszánt szakemberek egy masszív erődítményt fedeztek fel, amely mintegy kilométer hosszan futott a tófenéken.

Fotó: Tahsin Ceylan/Twitter

A Van-tó vize egyébként sós – ez a legnagyobb nátriumos tó a világon – ennek köszönhetően a romok egészen jó állapotban őrződtek meg.

Ahogy az alábbi felvételen is látszik, az épület viszonylag jó állapotban maradt fenn, a habarccsal illesztett kövek tökéletesen sima felületű kőfalat hoztak létre. A látható fal kb. 270-430 cm magas, a nagyobb részt viszont az üledék alatt találjuk.

A tó fenekén az üledék vastagsága – a becslések szerint – akár 400 méter is lehet. Emiatt egyébként a klímakutatók számára is aranybánya ez a hely: ők ugyanis úgy vélik, hogy az elmúlt 800 000 év klímaváltozásait követhetjük nyomon az iszap vizsgálata során. A szakemberek szerint a mostani felfedezések nem csak a kutatókat, de a turistákat is vonzani fogják a térségbe.

A történelem során számos civilizáció és törzs telepedett meg a tó körül. Úgy vélték, hogy a tónak misztikus hatása van, rejtélyes dolgokat kötöttek hozzá, és úgy nevezték, hogy a „felső tenger”. Ki tudja, milyen titkokat rejt még a víz?

Forrás: www.mnn.com