Dinnye, aki kihagyja a Dinnyenapot.

Dinnye minden mennyiségben: kezdetét vette a magyar dinnye fogyasztását ösztönző kampány, és Dinnyenap is vár ránk, ahol a termesztőket kereshetjük fel.

A lédús, finom magyar dinnye lehet kicsi, nagy, hosszú vagy kerek, piros vagy sárga: most mindenki megtalálja a maga kedvencét! Elindította idei „Nyár, dinnye, szeletem” kampányát az Agrármarketing Centrum és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával.

A 7 héten át, 7 kereskedelmi áruházlánc – ALDI, Auchan, CBA, Lidl, METRO, SPAR, TESCO – 7 üzletében, helyszínenként 2 napon át, valamint a tervek szerint gyermektáborokban (a Bátor táborban és Erzsébet táborokban) tervezett kóstoltatások célja az, hogy bemutassa, látassa, tudatosítsa a fogyasztókban a hazai dinnye kiváló minőségét, sokszínű felhasználási módozatait és a dinnyefogyasztás előnyeit.

Hazánkban az átlagos évi dinnyefogyasztás 13-15 kg fejenként. A kiváló magyar dinnyéből idén jó minőségű termést szednek, és az időjárás is kedvez a finom, hűsítő gyümölcs fogyasztásának. Nyaranta Európa legjobb minőségű dinnyéjét Magyarországon termelik.

Hazánkban mintegy 2000 család foglalkozik dinnyetermesztéssel, közel 5000 hektáron. Talán sokan tudják, hogy a legnagyobb felületen Békés megyében termelik a dinnyét.

A Magyar Dinnyetermelők Egyesülete szervezésében július 15-én, a Dinnyenapon a termelőket is lehetőség lesz felkeresni, megnézhetjük, hogy mi fán terem a dinnye, és megkérdezhetjük a szakértőket arról, hogy miként érdemes választani a zöldségesnél. Mesélnek nekünk a fajtákról, a termelésről, megmutatják, hogy tisztítják és csomagolják a hazai dinnyét: a szemfülesek pedig megízlelhetik a legfrissebb dinnyéket a földről!

A termelők és látogatópontok listája folyamatosan bővül a facebook oldalon:

www.facebook.com/events

https://www.facebook.com/dinnyeegyesulet.5666/photos/a.141882646356487.1073741828.141473529730732/158330601378358/?type=3&theater

Forrás: www.amc.hu