Külsőleg és belsőleg is használhatjuk!

A propolisz, vagy méhszurok olyan gyantás anyag, amit a méhek a kaptár védelmére, a baktériumok, gombák és egyéb betolakodók ellen gyűjtenek. Ez a ragadós, sárgásbarna, kellemes illatú anyag, a fák rügyeiről, fiatal ágairól, levélnyeleiről származik. A méhek a begyűjtés után átalakítják, azután a kaptárak tömítésére és fertőtlenítésére használják. Magyarországon leginkább a fekete nyár rügypikkelyein kiválasztódó enyves bevonatot gyűjtögetik, de égerről, tölgyről, napraforgóról, fenyőkről is szedhetnek alapanyagot a rovarok.

A méhek akkor gyűjtik a propoliszt, amikor nincs nektárgyűjtő szezon, és amikor a fiatalabb dolgozók az utódokat etetik. Általában dél körül szedik össze, amikor a hőmérséklet 20°C-nál magasabb, és a gyanta folyékony (hidegebb időben megkeményedik). A propoliszt azután építőanyagként, szigetelésként, védelmi célokra, ragasztóként, sterilizálószerként használják. Minden felületet, az új lépeket, a repedéseket, réseket is bekenik. A propolisz tehát a közösségi immunrendszer része.

A propolisz összetétele kaptáronként, területenként és szezononként változik attól függően, hogy a méhek milyen jellegű gyantát találtak az adott területen. A propolisz kb. 200 féle anyag keveréke. Főbb komponensei: gyanták, balzsamok, viaszok, illóolajok, valamint virágpor,vitaminok,nyomelemek. Legfontosabb hatóanyagai a flavonoidok, de rengeteg más, értékes anyagot tartalmaz, így például terpéneket, vitaminokat, aminosavakat, ásványi elemeket, enzimeket is.

A propolisz gyógyhatását az emberiség több ezer éve ismeri, használja, külsőleg és belsőleg is. A propolisz önmagában, mézbe keverve, tinktúraként vagy krémekben is használatos.

1. Antibakteriális, gomba- és vírusölő hatású.

2. Fájdalomcsillapító hatását is jegyzik.

3. Vérnyomáscsökkentő hatásúnak bizonyult. A hajszálér rendszerre kifejtett értágító, sebességszabályozó hatással bír.

4. Növeli a szervezet ellenálló képességét, erősíti az immunrendszert.

5. Öregedést gátló, regeneráló, tisztító hatása van.

6. Sejtforradást elsegítő és gyulladáscsökkentő hatása van, jól alkalmazható égési sérülések gyógyításban. Külsőleg használható nehezen gyógyuló sebek, nyálkahártya- és bőrgyulladások kezelésére, horzsolásokra, vágásokra, más bőrproblémákra.

7. Alkalmas acne, afta, szájüregi sebek kezelésére, fogíny gyulladásaira, sőt fájós fogra is. Megelőzi a fogszuvasodást és más szájbetegségeket, ez esetben krém formájában használatos >>

8. Hatékony mindféle gyulladás esetén, az emésztőszervrendszertől a szájüregig, így például gyomor- és bélnyálkahártya gyulladás, gyomorfekély, hurut, hasmenés és aranyér esetén is.

9. Jó hatású a légzőszerv, légúti fertőzések megbetegedése esetén.

10. Segít a húgyutak és nemi szervek megbetegedésénél, például prosztata gyulladásnál, hüvelyi fertőzéseknél.

11. Alkalmazható ízületi fájdalmakra és gyulladásokra, balzsam formájában reumás betegségek esetén kiváló fájdalomcsillapító.

12. Ajánlják tyúkszemek és bőrkeményedéseknél kezelésénél.

13. A propoliszos sampon serkenti a hajnövekedést.