A romantikustól a rejtelmesig.

Nehogy azt gondold, hogy a barlangétterem valami sötét, dohos hely, ahol elemlámpa fényében fürkészed, hogy mi van a tányérodon. Ezeknek a vendéglőknek a többsége nagyon is menő, felkapott hely, kígyózó sorokkal, elképesztő romantikával, páratlan hangulattal.

Fogadjunk, hogy Te is kedvet kapsz a kipróbálásukhoz!

1. Cavern Grotto, Arizona

Az újonnan megnyílt étterem a Grand Canyonban található, több, mint 60 méterrel a föld felszíne alatt. Egyszerre 16 ember vacsorázhat a 345 millió évesre becsült barlangrendszer rejtekében. Az ebéd elfogyasztására 90 perc áll rendelkezésünkre, 2 órát kapunk a vacsorára, hogy minél többen bejuthassanak a helyre.

Fotó: Grand Canyon Caverns & Inn/Facebook

2. Alux étterem, Mexikó

A Playa del Carmen-ben található barlangvendéglő 250 vendéget tud egyszerre fogadni, de az élmény sokkal intimebb, mint ahogy elsőre hangzik.  Az ételünket akár szeparált területen is elfogyaszthatjuk. Az étterem a tengeri falatokra specializálódott, de a maja kultúra is megjelenik, már a bejáratnál maja viseletbe öltözött alakok fogadják a betérőket.

Fotó: Alux Restaurant/Instagram

3. Nyári barlang a Grotta Palazzese hotelben, Olaszország

A Polignano a Mare-ben található Grotta Palazzesse Hotel különleges étterme egy mészkőbarlangban kapott helyet. Ahogyan már a neve is utal rá, ez a hely a nyári szezonban tart nyitva. A látvány lenyűgöző: a vacsorázók a türkizkék vizet, a sziklákon megtörő hullámokat nézegethetik eszegetés közben.

Fotó: Ristorante Hotel Grotta Palazzese/Facebook

4. Ristorante Da Pancrazio, Olaszország

A Rómában található étterem nem csak arról híres, hogy állítólag itt ölték meg Julius Caesart, de arról is, hogy itt forgatták Julia Roberts főszereplésével az „Ízek, imák, szerelmek” című filmet. Ez a tradicionális római vendéglő 1922-ben nyílt, i.e. 1. századból származó romok alapjain.

Fotó: Ristorante Da Pancrazio/Facebook

5. Ali Barbour barlangétterme, Kenya

A barlang korát 180 000 évesre becsülik, de maga az étterem 30 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit. A 9 méterrel a föld felszíne alatt falatozó vendégeknek a természetes lukak biztosítanak gyönyörű kilátását az égboltra, és a pislákoló mécsesekkel együtt elképesztő romantikus hangulatot varázsolnak. Az étterem elsősorban tengeri finomságokkal és steak-kel várja a vendégeket.

Fotó: Ali Barbour’s Cave Restaurant/Facebook

6. Barlanghotel, Jamaica

Virágszirmok, mécsesek, előtted a tenger hullámzik: így fest egy privát barlangi vacsora Jamaica-ban. A vendégek a sziklamenti villákban hajthatják álomra a fejüket, de a több kilométer hosszú fehér homokos tengerparton is sétálhatnak az estebédet követően.

Fotó: The Caves/Facebook

7. Bientang barlangja, Dél-Afrika

Bientang barlangi étterme és borbárja Dél-Afrikában, a Walker öbölnél várja a látogatókat. Akár még bálnákban is gyönyörködhetünk, miközben a tengeri finomságokat fogyasztjuk az asztalunknál.

Fotó: Bientang’s Cave Restaurant & Wine Bar/Facebook

8. Jameos del Agua étterem, Spanyolország

A Kanári szigeteken, Lanzarote-ban található hely barlangokból és részben beomlott vulkáni részekből áll, a vendégek ezeken keresztül sétálva érik el a hatalmas barlangot és az átlátszó, sós tavat. A föld alatt pedig étterem és bár is várja az éhes-szomjas turistákat.

Fotó: Cél Ine/Facebook

9. Marsden Grotto, Egyesült Királyság

Anglia partvidéki városában, South Shields-ben találjuk az 1780-as években épült Marsden Grotto éttermet. A sziklába vájt barlang múltjában sötét foltok is akadnak: egy időben csempészek lakták, az egyikőjük éhen halt társa árulása miatt, szelleme pedig ma is ott kísért.

Fotó: Steve Smith/Facebook

10. Osteria del Tempo Perso, Olaszország

Ostuniban bukkanhatunk erre az étteremre, amely vegetáriánus és gluténmentes fogásokat is kínál.

Fotó: Claudia Finetti/Facebook

Forrás: www.mnn.com