Lelassult élet.

A Szent Ilona-sziget brit tengerentúli területnek számít. A távoli sziget az Atlanti-óceán déli részén fekszik, kb. 1950 km-re Afrika partjaitól. A hozzá legközelebb eső sziget az Ascension-sziget. Amikor Szent Ilonát a portugál hajósok 1502-ben felfedezték, lakatlanul találták. Később fontos tengeri megállóként használták a kereskedőhajók, de a Szuezi-csatorna megnyitása után jelentőségéből sokat veszített.

Szent Ilona leghíresebb lakója Bonaparte Napóleon volt, aki nem teljesen magától került a földdarabra: 1815-től egészen halálig (1821) száműzetésben élt itt. Napjainkban a szigetet alig néhány ezren lakják.

Szent Ilona vulkanikus sziget, a robusztus sziklák akár 500-700 méteresek is lehetnek. Az egyetlen praktikus hely a hajók kikötéséhez a sziget észak-nyugati részén a James Bay (öböl). Ebben a völgyben, a meredek sziklák közé ékelve fészkel a főváros, Jamestown és annak kikötője. A város inkább hosszú, vékony, sűrűn lakott, kanyargós, hosszú utcákkal. A körülötte lévő vidék rideg, barátságtalan, meredek. A sziklaomlások néha az épületekben is kárt tesznek.

Fotó: oceanwide-expeditions.com/to-do
Fotó: www.sainthelena.gov.sh
Fotó: www.sainthelena.gov.sh

A domboldalban egy 699 fokos lépcsősort találunk (Jacob’s ladder), amit 1829-ben építettek Jamestown és Ladder Hill egykori erődje között. A létra nagyon népszerű a turisták körében, éjjel világít és minden évben futóversenynek is helyet ad. A földdarab leghíresebb látnivalója Napóleon két rezidenciája: a Longwood House és a Briars, valamint a sír, amelyben nyugszik. Az egykori rezidenciát a francia kormány tartja fenn, korhű bútorokkal berendezve várja a látogatókat.

Fotó: www.2013worldcruise-jimandginny.com
Fotó: AlxTry/Flickr
Fotó: Chris Harris/Flickr

A világ egyik legtávolabbi szigetére többnyire hajóval érkezhetünk. Néhány éve ugyan épült egy kis repülőtér, de csak nagyon korlátozott lehetőségekkel.

Fotó: www.panoramio.com
Fotó: www.2013worldcruise-jimandginny.com

Az élet itt lassú és kemény. Nincsenek boltláncok, a helyi boltok többsége 4 óra felé bezár. A szerda félnap, és nem minden üzlet nyit ki hétvégén sem. A polcok sokszor üresek addig, amíg megérkezik a következő hajó, az új szállítmány pedig gyorsan elfogy. A szigeten nincs mobilhálózat, az internetkapcsolat rendszertelen, rossz minőségű.

Fotó: www.sainthelena.gov.sh
Fotó: www.sainthelena.gov.sh
Fotó: catamaranguru.com
Fotó: www.sainthelena.gov.sh

A gazdaság gyenge, többnyire a brit kormány támogatásától függ. A munkanélküliség állandó gondot jelet, sokan ezért külföldön dolgoznak. A sziget egyetlen vonzereje a „világvégisége”. Azonban kevesen hajlandóak 6 napot hajózással tölteni csak azért, hogy itt legyenek.

Forrás: www.amusingplanet.com