A különös formájú gyümölcs előállítása nem is bonyolult.

Az elmúlt napokban olyan kép járta be az internetet, amin a szőlőfürtöt csillagalakú szemek alkotják. A fehér és lila szőlőt is bemutató képekről a kicsit is rutinosabbak rögtön látják, hogy a Photoshop műve. Az is árulkodó lehet, hogy angolul is rákeresve a ’csillagalakú szőlő’ kifejezésre a kereső mindig ugyanazt a képet dobja fel számtalan oldalon. Viszont nem találunk sem hosszabb cikkeket, sem más forrásokat a különös gyümölcsről. A szakértők szerint ez egy Kínából származó trend, hogy olyan képeket készítenek, amelyek sokakat ámulatba ejtenek, de valójában nem létező dolgokat mutatnak be: kék citromot, lila szamócát vagy épp csillagalakú szőlőszemet.

Ennek ellenére sokan úgy vélik, hogy a csillagalakú szőlő előállítása elképzelhető lenne, mivel Ázsiában régóta ismeretes a különféle, szokatlan gyümölcsök termesztése. Ez valóban így van, a farmerek például közel 50 éve termesztenek kockadinnyéket, de mostanában mintha minden eddiginél nagyobb divatba jöttek volna.

A japánok szerint ez a forma sokkal praktikusabb. A hatalmas, gömb alakú gyümölcs ugyanis ide-oda gurul, nehezebb tárolni, és felvágni sem egyszerű. A kockadinnye ezzel szemben tökéletesen befér a hűtőbe – még Japánban is, ahol a hűtők is kicsik, különösen az egyszemélyes háztartásokban.

A számunkra szokatlan alakú dinnyék előállítása nem ördöngösség, és nem kell hozzá génmanipuláció sem, a gyümölcsöket egyszerűen belenövesztik egy kocka alakú szerkezetbe, így annak formáját veszik fel.

Egyébként a szokatlan formára nevelt növények között nem a dinnye az egyetlen gyümölcs, láttunk már Buddha alakú körtét, szív alakú uborkát is. Amíg vannak, akik megfizetik, ha egy szív alakú uborkaszeletet tehetnek a kedvesük szendvicsére, addig biztosan lesznek olyanok is, akik ezeket a furcsaságokat előállítják. Azt azért nehéz elképzelni, hogy tömegesen olyan szőlőfürtöket állítanának elő, ahol minden egyes szemet miniatűr csillagformába tennének még a teljes kifejlődés előtt. Ha elméletben végre is hajtható, a rengeteg kézimunkaigény miatt egy vagyont kellene fizetni egyetlen fürtért.