Hétvégi séták.

150 éve, 1872. április 7-én kelt az a rendelet, amely létrehozta a magyar műemlékek védelmét szolgáló első saját állami intézményünket, a Magyarországi Műemlékek Ideiglenes Bizottságát.

A Kulturális Örökség Napjai idén a 150 éves intézményes magyar műemlékvédelem előtt tiszteleg. A programsorozatra 2022. szeptember 17-18-án kerül sor.

A nemzet épített értékeinek megőrzésére irányuló korábbi törekvések 1872-ben országos szervezeti keretet kaptak, s ezzel elindult az a hatalmas munka, amely a hazánk történelmének, kultúrájának és művészetének pótolhatatlan örökségét képező épületek számbavételét, felmérését és megóvását jelentette. Elődeink értékmentő munkásságát európai szintű tudományosság, rendkívüli szakmai felkészültség és rendíthetetlen hazaszeretet jellemezte.

Az évforduló kapcsán főként a különösen értékes és érdekes műemlék épületeink, együtteseink, történeti kertjeink mutatkoznak be.

Izgalmas programok várnak egy hétvégén keresztül a látogatókra: például bepillanthatunk egy budapesti barlanglakásba, amiben még a 1960-as évek végén is éltek. Múzeumokban, levéltárakban, palotákban sétálhatunk, de akár egy Európában is ritkaságnak számító őskohót is megcsodálhatunk. Számtalan olyan épületbe nyerhetünk bebocsájtást, amely máskor zárva tartja a kapuit a nagyközönség előtt. Tájházak, gyűjtemények tárják ki az ajtóikat, de körbenézhetünk egy sörgyárban vagy retro kirakatban is.

A programokat egy honlap összegzi, ennek segítségével kiválaszthatjuk, hogy mely napon, az ország mely részében, milyen érdekességet szeretnénk felkeresni.

További információ: oroksegnapok.gov.hu

A kiemelt kép illusztráció.