Ösztönzés.

Ausztriában minden évben 900 ezer tonna műanyaghulladék keletkezik és ebből 50 ezer tonna különféle italok csomagolásából származik. Ez hozzávetőleg 2,5 milliárd palackot és dobozt jelent, amelyek egy része nem a megfelelő helyen landol és súlyosan károsíthatja akár a természetet is.

A szemetelés nagy része kivédhető lenne olyan megoldásokkal, amelyek a fogyasztókat a szelektív hulladékgyűjtésre ösztönzik.

Ausztriában most betétdíjas rendszerrel szeretnék elérni azt, hogy minél kevesebb flakon landoljon az árokparton, a kommunális szemétben vagy épp az utca kövén.

A műanyag palackok és italosdobozok visszaváltását 2025-re készülnek bevezetni.  A fogyasztónak a vásárláskor egy betétdíjat kell majd fizetni, amit azonban visszakapunk, ha a visszavittük a kiürült palackot. A műanyagflakonokat és italos alumínium dobozokat a tervek szerint 25 eurócentes betétdíj illet majd.

Az illetékesek azt remélik, hogy a 25 centes betétdíj ösztönző hatással lehet a fogyasztók számára. A legfontosabb, hogy ezzel a megoldással a fogyasztók számára könnyebbé válik az újrahasznosításban való részvétel: egyszerűen csak vissza kell vinni a palackokat a boltba és visszakapjuk a betétdíjat.

A bevezetésre kerülő rendszer minden alumínium dobozra és minden olyan műanyagflakonra érvényes lesz majd, amelynek űrtartalma legalább 0,1 liter és legfeljebb három liter, kivéve a tejtermékek és tejes italok csomagolásai.

A nagykereskedelmi láncoknak egyelőre maguknak kell gondoskodniuk a visszaváltó automaták beszerzéséről és az átalakítási munkálatokról, a kisebb üzletek azonban támogatást fognak kapni.

Forrás: infothek.bmk.gv.at