Mozgó óriásplakát.

Pakisztánban több mint 277 ezer szállító jármű szeli az utakat. Amellett, hogy mozgásban tartják a rakományokat, hozzák-viszik az árukat, még egyfajta kulturális, művészi attrakcióként is szolgálnak.

A legtöbb teherautó itt élő, mozgó bemutató, extravagáns dizájnnal ellátott alkotás. Színes csíkok, madarak, halak, virágok, politikusok, mozicsillagok, sztárok és énekesek képe borítja a karosszériát. Magasodik a fakeret, a fémes díszítés csillog a napfényben, lengő harangok és pomponok himbálóznak. A régió sofőrjei és művészei számára ezek nem pusztán járművek, hanem valóságos szobrok, igazi büszkeségek.

A teherautók dekorálását Pakisztánban ’phool patti’-nak a nevezik és szinte mindenféle járművet díszítenek vele, a fagylaltoskocsitól a traktorokon át a kisbuszokig. A vidéki területeken a tevéket díszítik hennával és ősi motívumok bundába nyírásával.

A feltételezések szerint a különös dekorálás gyökerei egészen az ókorig nyúlnak vissza.

Az Indus-völgyi civilizációban i.e. 2600-1700 között a lakosok a csónakjaikat és szállító állataikat díszítették. Elképzelhető, hogy ennek a tradíciónak a kortárs változatával állunk szemben. Amikor a teherautók megérkeztek a 20. század elején, a helyi vállalatok jelenítették meg a logókat rajtuk, ez segített a teherautók beazonosításában az írástudatlan munkások számára.

Karacsi volt a teherautófestés központja, művészek, kézművesek, fémművesek özönlöttek oda, hogy megmutassák a tudományukat. A legkorábbi művészek egy része freskófestő volt a különféle palotákban, az első alkotások pedig gyakran istenségeket ábrázoltak a jószerencse reményében.

A vezetők eltökélt célja, hogy kitűnjenek, hogy az ő járgányuk legyen a legszebb az országban. Nem sajnálják a pénzt sem a festésre, díszítésre.

A teherautó dekorálásának nincsenek előírásai, megkötései és nincs semmilyen intézmény sem a művészeti oktatásra: egymástól lesik el a trükköket. Minden régiónak megvan a maga jellegzetessége, saját művészi stílusa. Egyes művészek jól felismerhető, egyedi stílussal rendelkeznek és uralnak egy egész régiót.

A legtöbb új teherautó Karacsi kikötővárosában landol, ahol akvarellképekkel, fluoreszkáló színekkel, tükrökkel, famunkákkal díszítik őket. Rawalpindi kereskedővárosában népszerű a matricaművészet, ezért az autókat újraöltöztetik kb. 9 napi munkával.

Pakisztán teherautó művészete egy nemzet hangulatát tükrözi.

Ez egyfajta mozgó óriásplakát is, amelyen nem egyszer a társadalmi üzenetek is célba érnek. Előfordult már, hogy eltűnt gyerekek felkutatására vetették be őket. A teherautóművészet kifejezhet ízlést, rajongást, hazaszeretetet, mutatja  trendeket, egyszerre hírközlő, közösségi oldal és inspiráció.

Forrás: www.atlasobscura.com